• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

Egészségmagazin 2021.10.02 Forrás: Fül-orr-gége Központ
Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

A náthára jellemző tüneteket az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett duzzanat okozza

Vazomotoros nátha néven ismert a nem-allergiás rhinitisz (nátha) egyik típusa, melynek jellegzetes tünetei nagyon hasonlóak a légúti allergiához. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa  elmondta, hogy negatív allergiavizsgálat és tartósan fennálló panaszok – orrfolyás és orrdugulás – esetén érdemes ennek lehetőségét is kivizsgáltatni.

Nem allergia és nem megfázás

Vazomotoros nátha esetén a tüneteket az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett duzzanat okozza. Ez a jelenség játszódik le légúti allergia esetén is, de ebben az időszakban gyakori, hogy nátha miatt szenved elhúzódó orrdugulástól és orrfolyástól a beteg, melyhez gyakran köhögésre ingerlő, hátsó garatfali csorgás is társul. A vazomotoros nátha esetén azonban nem lehet sem allergént, sem kórokozót kimutatni, amely a tünetek megjelenését magyarázná, a panaszok mégis hosszú hetekig jelentkeznek, naponta legalább egy vagy több órán át fennállnak. Mindemellett panaszok esetén gondolni kell a lokális, csak az orrnyálkahártyán tünetet okozó allergiás reakcióra is, amikor a vérből vagy bőrteszttel nem bizonyítható allergiás túlérzékenység, de az orrváladékból igazolható az allergia. Ez a kórkép a legújabb kutatások középpontjában áll. 

Por, hideg és stressz is okozhatják

Dr. Augusztinovicz Monika szerint a betegség gyanúja sokszor már a kivizsgálás előtt, a beteggel történő beszélgetés során felmerül. Ha valaki erős vegyszerekkel, vagy illatokkal – akár festékanyagok, oldószerek vagy parfüm - dolgozik, szmogos környezetben él vagy az otthonában dohányoznak, akkor ezek a körülmények mind fokozhatják az orrnyálkahártya gyulladásának, így a betegség kialakulásának kockázatát. Szintén hajlamosító tényező az időjárási változások: az érintettek megérzik a levegő páratartalmának változását és a lehűlést is, tüneteik általában száraz időben és hidegben erősödnek. A forró, fűszeres ételek fogyasztása szintén felerősítheti a panaszokat, de aszpirin érzékenység, stressz, hisztamin túlérzékenység és hormonális változások is előhozhatják a tüneteket, nőknél például gyakori klimax idején. 

Fül-orr-gégészeti okok a háttérben

A beteg kivizsgálása során áttekintjük az orrnyálkahártya állapotát, emellett gyakran ilyenkor derül fény olyan elváltozásokra is, amelyek szintén orrdugulást és orrfolyást okozhatnak. Ilyenek lehetnek például az orrpolipok, melyek az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran könnycseppre, szőlőszemre, vagy polipra hasonlító túlburjánzásai. Az orrsövényferdülés is szerepet játszhat a tünetek megjelenésében, de krónikus orrmelléküreg-gyulladás is okozhat hasonló panaszokat. 

Jellegzetes tünetek

Ha orrdugulás és orrfolyás jelentkezik, melyhez nem társul szem- és orrviszketés, torokkaparás, akkor nagy valószínűséggel nem légúti allergiás tünetekkel van dolgunk. Ha nem érezzük levertnek magunkat, nem rossz a közérzetünk, nincs láz, és a panaszok elhúzódóan fennállnak, akkor valószínű, hogy nem vírusos eredetű nátha áll a háttérben. Szintén gyanúra ad okot, ha a tünetek reggel (hideg hatására, a meleg ágyból kikelve), vagy a szabadban, a meleg lakásból kilépve törnek ránk. 

A kezelés a kiváltó ok függvénye

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kezelőorvos a beteg részletes kikérdezése során endoszkóp segítségével vizsgálja az orrnyálkahártya állapotát. Ennek során olyan, már említett rendellenességekre – például az orrpolip - is fény derülhet, melyek szerepet játszhatnak a tünetek megjelenésében. Szükség esetén allergiavizsgálatra is sor kerülhet, a CT vizsgálat segítségével pedig az orrmelléküregek állapotáról kaphatunk képet. Attól függően, hogy mi okozza a panaszokat, a kezelés történhet gyógyszerekkel – antihisztaminok, hosszabb időn át is biztonsággal alkalmazható orrspray-k– vagy szükség esetén műtéttel.

Legolvasottabb cikkeink