• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Veszélyes fülgyulladás láz és fülfájás nélkül a gyerekeknél

Egészségmagazin 2021.10.25 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Veszélyes fülgyulladás láz és fülfájás nélkül a gyerekeknél

Nehéz felismerni, pedig bizonyos estekben akár maradandó halláskárosodást is okozhat gyerekeknél.

A középfülgyulladás egyik formája kialakulhat fülfájás és láz nélkül is. Egy jellegzetes panasz mégis van, ami jelezheti a problémát. Ilyenkor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert kezelés és rendszeres orvosi felügyelet nélkül akár visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz is vezethet. A savós középfülgyulladásról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Hiányoznak a tipikus tünetek

Ha a gyerek arról panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg még lázas is, orvoshoz visszük. A savós középfülgyulladás esetében azonban ezek a tipikus tünetek hiányoznak. Amire azonban érdemes figyelni, az a halláscsökkenés.

A „szerencsésebb” eset, ha a savós fülgyulladás mindkét fület érinti. Ilyenkor elég hamar észre lehet venni, hogy gond van a gyerek hallásával – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ha azonban csak az egyik fül érintett, elhúzódhat a felismerése.

Mi is pontosan a savó?

A betegség a középfülben felszaporodó savóról kapta a nevét. Ez akkor jelenik meg, ha a középfület az orrüreggel összekötő fülkürt szellőzése és a nyomás kiegyenlítése nem megfelelő. Emiatt vákuum alakul ki a középfülben, ami egy hosszabb folyamat, a savós folyadék hetek-hónapok alatt szaporodik fel. A betegség felismerése ezért sem könnyű, mert így a hallásromlás lassan, fokozatosan következik be.

Ha időben kezelik, gyógyítható

A savós középfülgyulladás egy multifaktoriális eredetű betegség, ami halláscsökkenést is okozhat. A savós folyadék lassan szaporodik fel a középfülben, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor a későbbiekben hegesedés is kialakulhat, ami már tartós hallásromláshoz vezethet és már műtéttel sem javítható teljes mértékben minden esetben. Dr. Holpert Valéria szerint ezért nagyon fontos, hogy a szülők a legkisebb gyanú esetén is vigyék orvoshoz a gyermeket.

Mire érdemes mégis szülőként figyelni, honnan ismerhetjük fel a betegséget?

•          Ha az óvónő, tanító szerint a gyermek az órán figyelmetlen, ha szólítják, nem reagál, gondoljunk arra, hogy ez nem puszta figyelmetlenség, hanem a hallásával gond lehet.

•          Savós fülgyulladásra hajlamosabbak azok a gyerekek, akiknél az orrmandula nagyobb méretű, emiatt eleve rosszabb a fülkürt szellőzése.

•          Gyakori nátha, felső légúti betegség során fontos az orr tisztítása, a helyes orrfújás és az orrspray használat. Ha az orr szellőzését biztosítani tudjuk, akkor csökkenthetjük a savós középfülgyulladás kockázatát.

•          Nem elhanyagolható a genetika szerepe sem. Ha valamelyik szülőnél előfordult a betegség, akkor a gyermeknél is magasabb a kialakulásának a kockázata.

•          Fontos a légúti allergia, reflux kezelése, ezek is hatással vannak az orrnyálkahártya állapotára, tartós gyulladást, orrdugulást okozhatnak, így növelik a rizikót.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a tympanometria elvégzésével a dobüregi nyomást meg lehet mérni, így egyértelműen megállapítható, hogy savós középfülgyulladás áll-e a háttérben. Emellett – különösen a hosszabb ideje fennálló eseteknél - sor kerülhet hallásvizsgálatra is annak eldöntésére, hogy a károsodás milyen mértékű.

Az eredményes kezeléshez a fülkürt elzáródását kiváltó okot kell megkeresni, és kezelni. A nemzetközi szakirodalom a savós fülgyulladás esetében a három hónapos tüneti kezelést és a várakozást javasolja. Ha ez nem vezet eredményre, akkor egy ventilációs tubus beültetésére van szükség, ami a teljes gyógyulásig biztosítja a középfül megfelelő szellőzését.

Legolvasottabb cikkeink