• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vigyázat: kullancsot akár a strandon is összeszedhetünk!

Egészségmagazin MA 09:23 Forrás: arterego.hu
Vigyázat: kullancsot akár a strandon is összeszedhetünk!

A kullancsok ma már a városi parkok és a kertek gyakori lakói is, de akár egy füves strandon is találkozhatunk velük.

A napsütéses idővel, a nyári szünet kezdetével egyre gyakrabban képezik a mindennapjaink részét olyan programok, amik szabadtéren zajlanak. A családunkkal, barátainkkal a meleg elől a parkok, ligetek hűs árnyékot adó fái alá menekülünk, az egész napot a strandon töltjük, vagy a reggeli kellemes levegőn kültéren sportolunk. De ilyenkor zajlik a legtöbb tájfutó verseny és a Balaton-átúszás is, amikor a távot befejezve elterülünk a strand füvében. Ezek pedig mind olyan területek, ahol a kullancsok is szívesen időznek.

Sajnos profi sportolók körében is több olyan esettel találkozhattunk az elmúlt években, ahol a sportkarrier megszakadásáért kullancs által terjesztett betegség volt a felelős. Monspart Sarolta világbajnok és többszörös magyar bajnok tájfutó pályafutását egy kullancs okozta megbetegedés, kullancs enkefalitisz, vagyis vírus okozta agyhártyagyulladás szakította meg. Hudák Dávid focistánál ijesztő tünetek és sok vizsgálat után állapították meg a Lyme-kórt, a diagnózissal és az antibiotikumos kezelés megkezdésével javulásnak indulhatott az állapota. Steven Williams futballista tünetei sokkal súlyosabbak voltak, melyeknek okaként kezdetben agyi tumort sejtettek, majd mentális eredetűnek gondolták őket. Érdekesség, hogy végül egy magyar innovációnak köszönhetően közvetlenül a véréből sikerült kimutatni a kórokozókat, és így egy angol orvos kezdhette meg a sportember kezelését a Lyme-kór diagnózisával.

Bár az már egyre többek számára alapvető, hogy a túrázások, kirándulások, erdőn-mezőn barangolások alkalmával fontos védekeznünk a kullancsok ellen, azt sajnos kevesebben tudják, hogy a kullancsok a városi parkok és a kertek gyakori lakói is, de akár egy füves strandon is találkozhatunk velük.  Az emberek lakóhelyének kiterjedésével, a vadállatok élőhelyének csökkenésével egyre gyakoribb, hogy egy vadállat a városba, a kertünkbe téved. A legtöbben láttunk már a város közepén rókát, a kertünkben bújt már el sündisznó, de nagyobb testű vadállatokkal, vaddisznóval és őzekkel is találkoztunk már ezeken a helyeken. A kullancsok pedig ezeken az állatokon utazva jutnak be és teszik lakóhelyükké a környezetünkben megtalálható füves, fás, nedves, páradús zugokat. Egy 2018-ban Budapesten folytatott kutatás szerint lakott területen a kullancsok és így a Lyme-kór terjedéséhez is nagymértékben járulnak hozzá a kis- és közepes termetű emlősök.

A kullancsok a Lyme-kórt okozó baktériumot csípéssel adják tovább. A Lyme-kór korai tünetei között szerepel a láz, hidegrázás, fáradtság, ízületi és izomfájdalom, megduzzadt nyirokcsomók és a fejfájás is, és később jelentkezhetnek gyulladások, arcbénulás, szívritmuszavar, agyi köd is. Ezek a tünetek nem mindig a csípés után azonnal jelentkeznek, van, hogy hónapokkal, évekkel később lépnek fel. A kezelés minél hamarabbi megkezdéséhez elengedhetetlen a korai diagnózis. Ha bármilyen fertőzésre utaló jelet észlelünk, forduljunk azonnal orvoshoz, aki az esetleges fertőzés megállapítására Lyme-kór teszt elvégzését javasolhatja.

Szerencsére a megfelelő óvintézkedések elvégzésével nagyban csökkenthetjük annak az esélyét, hogy az erdőben, a parkban vagy a kertünkben kullancs csíp meg minket. Nézzük sorban ezeket a lépéseket:

•        Használjunk kullancsriasztó spray-t.

•        A világos színű ruházaton sokkal könnyebben észreveszünk egy sötét pontként megjelenő kullancsot. 

•        Erdei túrán, tájfutás során, ha lehet, inkább hosszúszárú nadrágot válasszunk, amit tűrjünk be a zokninkba, illetve ilyenkor mindig maradjunk a jól kitaposott ösvényeken.

•        Szabadtéri program után hazaérkezéskor a ruházatunkat tegyük egyből a szennyesbe, és vizsgáljuk át magunkat tetőtől talpig: a hajvonal mentén a bőrünket, a hajlatokat, a lábszárat és a lábfejet.

•        Veletek ment a kutyusotok is? Róla se feledkezzetek meg! Nála is védekezzetek kullancs elleni tablettával, cseppel vagy nyakörvvel, illetve őt is nézzétek át hazaérkezéskor, hogy ne vigyen a lakásba kullancsot.

•        Kertünkben és a házunk előtt próbáljuk meg a sűrű növényzetet ritkítani, a füvet gyakran nyírni, és a lehullott leveleket, szirmokat, zöldhulladékot gyűjtsük gyakran össze.

Ne ijesszenek el a kullancsok minket a szabadban töltött időtől! A kültéri sportolás fizikai és lelki állapotunkra is számtalan pozitív hatást gyakorol. Akkor se mondjunk le róla, ha esetleg Lyme-kór kezelése alatt vagyunk, mivel a kórokozó nem kedveli a meleg és oxigéndús környezetet, a test maghőmérsékletét és a vér oxigénellátását pedig remekül tudjuk fokozni a sportolással.