• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Világnapi üzenet: sok a diagnosztizálatlan AD-beteg

Egészségmagazin MA 06:08 Forrás: Weborvos
Világnapi üzenet: sok a diagnosztizálatlan AD-beteg

Több tízezren szenvednek Magyarországon egy súlyos bőrbetegségben, de rengetegen nem is tudnak róla.

Világszerte milliókat, a gyermekek 15-20, a felnőttek 3-10 százalékát érinti az atópiás dermatitisz, a bőr egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos betegsége. A komoly közegészségügyi kihívást jelentő betegség világnapján a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a bőrbetegség a tünetei miatt a mentális egészséget is rendkívüli módon befolyásolja, ugyanakkor a tünetek kezelhetők. A Magyar Dermatológiai Társulat arra hívja fel a figyelmet, hogy az érintettek száma még magasabb is lehet, mert sok a diagnosztizálatlan beteg.

Az atópiás dermatitisz (AD), amelyet gyakran atópiás ekcémaként is emlegetnek, a bőr egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos betegsége. Világszerte emberek millióit érinti, és az előfordulási aránya az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett, különösen a fejlett országokban.

Minden ötödik gyermek érintett lehet

A gyermekek 15-20%-át, míg a felnőttek 3-10%-át érinti, ez komoly közegészségügyi kihívást jelent. A betegek száma azonban valójában nagyobb is lehet, mivel sokan nem ismerik fel az AD-t. Pedig a betegség nemcsak a bőrt, hanem a mentális egészséget is befolyásolja, így különösen fontos, hogy a közvélemény megfelelő információval rendelkezzen az AD felismeréséről és kezeléséről.

Tünetek és kihívások

Legjellemzőbb tünetei közé tartozik a száraz bőr, a viszketés és a bőr gyulladásos állapota. A betegség kialakulásában genetikai tényezők és az immunrendszer egyensúlyának felborulása játszanak szerepet, ezért jelenlegi ismereteink szerint nem megelőzhető. Azonban megfelelő kezelés mellett a tünetek jelentősen enyhíthetők, sőt akár teljesen meg is szűnhetnek. Az AD kezelése azonban szakszerű megközelítést igényel. Rendkívül fontos, hogy az érintettek időben felismerjék a betegséget és szakemberhez forduljanak.

„Az atópiás dermatitisz kezelése összetett feladat, amely nemcsak a bőr állapotának, hanem az érintett személyek életminőségének teljeskörű javítására is irányul. Az AD nemcsak fizikai, hanem komoly pszichés terheket is ró az érintettekre, különösen gyermekkorban. A viszketés, a bőrszárazság és a gyulladásos tünetek folyamatos jelenléte komoly stresszforrást jelenthet, amely hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. Ezért elengedhetetlen, hogy a kezelés ne csak a bőrgyógyászati, hanem a pszichés állapotra is kiterjedjen” – mondja Dr. Csoma Zsanett Renáta egyetemi docens, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára.

A gyermekek esetében az AD különböző életkorokban eltérő módon jelentkezhet. Az újszülötteknél és csecsemőknél az arcon, a fejbőrön, gyakran az egész testen jelentkeznek a tünetek, míg idősebb gyermekeknél a könyök, térd és fül mögötti hajlatokban alakulhat ki jellemzően a gyulladás. A gyermekek önbizalma csökkenhet, alvászavarokkal és tanulási nehézségekkel küzdhetnek, ami hosszú távon komoly hatással lehet a fejlődésükre.

A betegség kezelése

„Az AD-t nem szabad csupán bőrbetegségként kezelni. Az érintettek életminőségének javítása érdekében szükséges a bőr állapotának rendszeres ellenőrzése, megfelelő hidratáló, zsírozó készítmények használata, valamint a pszichés állapot figyelemmel kísérése. A betegeket és a szülőket megfelelő életmódbeli tanácsokkal is fontos ellátni- hangsúlyozza az orvos.

Fontosnak tartja kiemelni, hogy az AD és az ételallergia két különálló betegség. Bár az AD-s betegek esetében gyakran társul ételallergia a betegséghez, ez nem oka, hanem következménye lehet a bőrgyulladásnak. A diétás korlátozások csak igazolt allergiák esetén indokoltak, és mindig szakemberrel kell egyeztetni őket.

Az AD esetén kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő öltözködés is. A bőr védőrétegének gyengesége miatt az érintetteknek különösen figyelniük kell arra, hogy olyan ruházatot válasszanak, amely nem irritálja a bőrt. A pamut alapú, kényelmes, jól szellőző ruhák viselése, valamint a túlzott izzadás elkerülése segíthet a tünetek csökkentésében.

Az AD manifesztálódását „atópiás menetelés” részeként is szokták emlegetni, mivel az atópiás betegségek – mint például az asztma és az allergiás szénanátha – gyakran egymást követve alakulnak ki az életkor előrehaladtával. Minél súlyosabb az AD, annál nagyobb az esélye a további allergiás megbetegedések kialakulásának. Ezért rendkívül fontos a betegség időben történő felismerése és megfelelő kezelése, hogy az érintettek életminősége ne romoljon tovább.

Az atópiás dermatitisz kezelése tehát nemcsak a bőr állapotának javítására, hanem az érintettek teljeskörű életminőségének javítására is irányul. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú ahhoz, hogy az AD-t kontroll alatt tarthassuk, és az érintettek életminősége megfelelő legyen - hívták fel a figyelmet.