• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Zajlik a Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

Egészségmagazin 2020.11.20 Forrás: Weborvos
Zajlik a Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete

A szívritmuszavarban szenvedők egyharmadának nincs tudomása arról, hogy pitvarfibrillációban érintettek.

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF, a leggyakoribb szívritmuszavar. Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan, vagy kontrollálatlanul húzódnak össze. A szívverést elektromos impulzusok vezérlik, a PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, így a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, gyakran szabálytalan és/vagy szapora szívveréshez vezet, ami időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal. 

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete során 2020. november 16. és 22. között hívják fel a figyelmet a leggyakoribb szívritmuszavarra, ami Európában 11 millió, Magyarországon pedig mintegy 300 ezer embert érint1,2. A szabálytalan szívverés súlyos szövődményekhez, például vérrögök kialakulásához vezethet, illetve ötszörösére növeli a szívelégtelenség és 2,4-szeresére a szélütés kockázatát. 

A pitvarfibrilláció korai felismerése és a kezelés időben történő alkalmazása azonban megváltoztathatja a betegség lefolyását és javíthatja a betegek életminőségét és várható élettartamát.A pitvarfibrillációban szenvedők legalább egyharmadának tudomása sincs arról, hogy szívritmuszavara van.  Szerencsére vannak olyan egyszerűen megtanulható módszerek, amivel a betegek is ellenőrizhetik állapotukat. Ilyenek lehetnek például a pulzusszámlálás, pulzusszámláló okos-alkalmazások, vagy eszközök használata, az automata vérnyomásmérő aritmia kijelzésének külön figyelésére. 

Prof. Dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának Elnöke, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője látja el Magyarországon a legnagyobb számban a katéteres ablációra váró betegeket. „A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely jelentősen növeli a stroke rizikót, és bár közvetlen életveszélyt önmagában ritkán okoz, de jelentősen rontja a betegek életminőségét és ezen túl az egészségügyi ellátó rendszert is nagy mértékben terheli. A gyógyszeres terápiák önmagában sajnos nem kellően hatékonyak, az eszközös kezelés, az úgynevezett pitvarfibrilláció abláció a betegek legnagyobb részénél azonban tartós ritmuszavarmentességet és jelentősen javuló életminőséget eredményez.” 

Prof. Dr. Zima Endre, a SE VSZEK egyetemi tanára, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke szerint a pitvarfibrilláló betegeknél az életminőség visszaállítása, a potenciális szövődmények kivédése a munkaképesség visszaállítását és a GDP növelhetőségének zálogát jelenti. „A pitvarfibrilláció felismerésének oktatása a lakosság körében igen fontos. A tünetmentes betegnél is fel lehet ismerni idejekorán a ritmuszavart ha a beteg méri a vérnyomását és rendszeresen ritmuszavart  vagy hibaüzenetet jelez a vérnyomásmérő.”

Dr. Földesi Csaba, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Elektrofiziológiai és Pacemaker Terápiás Részleg főorvosa szerint: „Több megoldás is lehetséges a pitvarfibrilláló betegnél, és nem mindegy, melyik megoldást kinél és milyen céllal alkalmazzuk. Ha megnézzük a gyógyszeres kezelés egyéves sikerességét, ott ha csak gyógyszert adunk a betegeknek, nem több mint 8%-a az 1 éves ritmuszavar mentességnek az esélye, szemeben a 80%-os ablációs ritmuszavar mentességgel."

A Covid19 fertőzés  kockázati tényezőiről korlátozott információ áll rendelkezésre, de ezek alapján az idősebb felnőttek és bármilyen korú, súlyos betegségben szenvedőknek nagyobb kockázatot jelenthet a fertőzés. Ha valaki úgy gondolja, hogy most először alakult ki  pitvarfibrilláció nála, a háziorvosánál kell jelentkeznie. 

Legolvasottabb cikkeink