• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két hónapig sem él már a régi vény

Egészségpolitika Forrás: OEP

A 2005. július 1-je előtt kötött, úgynevezett „régi vényírási szerződés"-ek 2005. október 31-ig érvényesek.

E dátummal megszűntek a finanszírozott egészségügyi szolgáltató orvosával kötött szerződések.

A jogszabály értelmében 2005. november 1-jével az adott egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésének melléklete tartalmazza azon orvosok adatait, akik jogosultak a szolgáltatónál gyógyszert (gyógyászati segédeszközt, gyógyászati szolgáltatást-gyógyfürdőt) ártámogatással rendelni. Így ezen orvosok esetében nincs szükség külön vényírási szerződés megkötésére, az ártámogatással rendelhető készítmények továbbra is az eddig érvényben lévő szabályok szerint írhatóak fel az adott egészségügyi szolgáltatóval megkötött finanszírozási szerződés alapján.

A kiemelt ártámogatással, illetőleg közgyógyellátásra rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, gyógyászati szolgáltatások vényírási jogosultságának korlátozása azon orvosok körét, illetve azon jogviszonyában végzett tevékenységét érinti, akik gyógyító tevékenységüket nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál végzik, illetőleg „pro família" rendelésére jogosultak.

Esetükben szükséges az új vényírási szerződés megkötése azzal, hogy 2005. november 1-jét követően vényírási jogosultságuk kizárólag általános jogcímen történő gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati szolgáltatás felírására korlátozódik.

Gyógyászati szolgáltatást nem finanszírozott egészségügyi szolgáltató orvosa általános jogcímen is csak abban az esetben rendelhet, ha a szolgáltató komplex kezelés nyújtására finanszírozási szerződésben áll az egészségbiztosítóval vagy annak feltételeivel rendelkezik.

A gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz gyártóval, forgalmazóval, nagykereskedővel gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz ismertető tevékenység végzésére irányuló jogviszonyban álló, vagy azokban jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező orvossal gyógyászati segédeszköz támogatással történő rendelésére nem köthető szerződés, gyógyszer esetében pedig kizárólag „statim", „cito", vagy „periculum in mora" jelzés feltüntetésével történő rendelésre jogosító szerződés köthető.

Az új szerződés létrejöttéig az orvos vényírási jogosultsága a hatályos jogszabályi megkötések betartása mellett változatlan.

Az erről szóló tájékoztatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megyei szakigazgatási szervei megküldték az illetékességi területükön dolgozó orvosok számára. Az új vényírási szerződések megkötése folyamatosan zajlik az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénzáraknál.

Új, EU-konform vények

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy a „régi" vények felhasználhatóságának ideje 2005. december 31. Ezt követően ártámogatással rendelhető készítmény már csak új vényre írható fel.

Új vények a működési terület szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhetőek.