• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Komplexen módosul a traumatológiai ellátás

Egészségpolitika 2019.11.16 Forrás: Weborvos Szerző:
Komplexen módosul a traumatológiai ellátás

Markáns változást hozhat a fix díjak jelentős emelése, a szakmai szorzó 1,45-ös növelése.

Dedikáltan 40 milliárd forint áll rendelkezésre idén (és jövőre is) az ellátórendszer átalakítására. Hogy még decemberig fel tudják használni ezt a forrást, már tavaly november óta különböző munkacsoportokban dolgoznak a NEAK és a minisztériumok szakemberei, mondta dr. Farkas Marianna, a NEAK ellátási főigazgató-helyettese a Magyar Kórházszövetség őszi kongresszusának szombati NEAK blokkjában. A forrás feléből idén megkezdődik, és markánsan megváltozik a traumatológiai ellátás finanszírozása. Egyelőre a normaszöveg kihirdetésére várnak (alkotmányossági vizsgálaton van) a NEAK-nál, hogy indulhasson a kifizetés.

A traumatológia nehezen fejleszthető, nagy az eszköz- és személyi feltétel igénye, ugyanakkor egy ötvenes-hatvanas szakmai skálán csak a harmincadik helyen áll finanszírozási szempontból – és ez tarthatatlan. Bizonyítja az is, hogy azok az intézmények a legeladósodottabbak, amelyekben traumatológiai ellátás folyik, tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Jelenleg 20 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből egyrészt jelentős mértékben megemelik – szeptemberig visszamenőleg – a fix díjat, erre 10,3 milliárd forint jut. Két új kategóriát hoztak létre elszakadva a progresszivitási szintektől, így az egyetemi klinikák és országos intézmények kiemelt támogatást kapnak. A jövő januári teljesítményektől a traumatológiai ellátások szakmai szorzóját 1,45-re emelik. A szakmai egyeztetések alapján azonban nincsenek a körben például az ES-ben is elvégezhető beavatkozások. 

Mindezért cserében az egészségügyért felelős államtitkárság többek között elvárta, hogy a finanszírozással együtt a struktúrát is módosítsák, ezért több mint 200 trauma ágyat átkonvertálhatnak (nem megszüntetnek) leginkább mozgásszervi és egyéb rehabilitációs ágyakra. Meghatározták azt is, hogy milyen személyi feltéteket kell biztosítaniuk az ellátóknak a különböző progresszivitási szinteken – ez utóbbi kidolgozását már a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival végezték. Mindezekkel egy komplett csomagban módosul majd a traumatológiai ellátás, amelynek pozitív hatásai is jelentkezni fognak, tette hozzá Farkas Marianna.

Legolvasottabb cikkeink