• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Légszennyezés: eltérések a hatósági fellépésben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A Miniszterelnökséghez fordultak, az egységes jogalkalmazás érdekében egy részletes hatósági útmutatóért.

Jelentős eltérés tapasztalható a kormányhivatalok gyakorlatában a háztartásokban folyó illegális égetések tekintetében. Erre a következtetésre jutott a Levegő Munkacsoport azokból a válaszokból, amelyeket nyolc kormányhivataltól kapott a témával kapcsolatos levelére. Ezért a Levegő Munkacsoport a Miniszterelnökséghez fordult, kérve, hogy az egységes jogalkalmazás érdekében részletes hatósági útmutató készüljön, és szervezzék meg az érintett ügyintézők továbbképzését.

Hazánk legsúlyosabb környezet-egészségi problémája a levegő részecskeszennyezettsége. Mára ennek első számú felelőse a háztartási tüzelés lett. Ebben szerepet játszanak a jogszerű, de káros tüzelési módok (például a lignit vagy a nedves fa égetése), valamint a félig-meddig legálisnak mondható égetések (például avarégetés, tarlóégetés) is. A legsúlyosabb gondot azonban az illegális égetések jelentik. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához nap mint nap érkeznek panaszok arról, hogy egyes lakosok szeméttel, gumiabronccsal, takarófóliával, bálás ruhával, lakozott fával vagy más tiltott anyaggal tüzelnek nyílt téren vagy tüzelőberendezésben.

A panaszosok arról is rendszeresen beszámolnak, hogy a hivatalos eljárások csak nagyon ritkán vezetnek eredményre. A hatóságok a legtöbb esetben nem tesznek semmit, illetve nem lépnek fel érdemben, holott egy rendkívül veszélyes és súlyosan jogsértő tevékenységről van szó.Az eljárások eredménytelenségét nagyrészt az ügyintézők ismerethiánya, valamint a felmerülő bizonyítási és jogértelmezési nehézségek okozzák.

Az eljárások hatékonyabbá tétele érdekében a Levegő Munkacsoport gyakorlati javaslatokat küldött a megyei kormányhivatalok számára, amelyek az illegális égetésekkel kapcsolatos eljárásokat lefolytató járási hivatalok feletti szakmai kontrollt látják el. A 20 kormányhivatal közül eddig nyolc válaszolt. A válaszok megerősítették a Levegő Munkacsoport eddigi tapasztalatait, hogy a hivatalok gyakorlata távolról sem egységes, fontos jogi és szakmai kérdésekben van ellentmondás az egyes területi szervek álláspontja között.

Az eltérések miatt a Levegő Munkacsoport levelet írt a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárságához, kérve, hogy az egységes jogalkalmazás érdekében készüljön részletes hatósági útmutató, és szervezzék meg az érintett hatósági ügyintézők speciális továbbképzését is - áll a közleményben.