• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

2005: változik a német szabályozás

Európai Unió Forrás: Scrip

A német gyógyszeripar a jövő évben is alkalmazkodásra kényszerül.

Mint a Scrip írja, jövőre érvényét veszti néhány hatályban lévő előírás, bevezetnek azonban újakat; az ipar szervezetei és a kormány arra ösztönzik a cégeket, hogy csak mérsékelten emeljék áraikat – máskülönben újabb takarékossági intézkedésekkel kell szembenézniük.


Tavaly az ipar 10 százalékkal csökkentette a referenciaár-listán nem szereplő gyógyszerek árát – ez 2004-ben 16 százalékra nőtt a receptköteles szerek esetében, az OTC-szegmentumnál viszont maradt az addigi 6 százalék. A jövő évben a ráta mindkét kategória esetében hat százalék lesz, ami az egészségügyi kormányzatnak, saját becslése szerint, egymilliárd eurójába kerül majd.


A referenciaár-listán nem szereplő, de a gyártók által (központilag előírt mértékű) kedvezménnyel adott tételekre vonatkozó, 2002 októberében bevezetett árbefagyasztás január 1-jén megszűnik. Mint a minisztérium megállapítja, az árak 1996 óta évente mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek.


Ismét bevezetik a szabadalmi védettséget élvező gyógyszerek referenciaár-rendszerét, amelyet 1996-ban egyszer már megszűntettek. Az érintett hatóanyagok: a szartánok, a sztatinok, triptánok és a potonpumpa-inhibítorok. Az intézkedés a minisztérium becslése szerint egymilliárd eurós megtakarítást eredményez majd. Várható, hogy az év során más hatóanyagcsoportok is felkerülnek majd a listára.


Az új egészségügyi minőség- és hatásellenőrző intézet (az IQWiG) tudományos értékelések végzésével támogatja majd a szövetségi egészségügyi bizottság (GBA) munkáját. A tárca szerint ez önmagában 500 millió eurós megtakarítást tesz lehetővé – jóllehet az intézet kizárólag gyógyászati vizsgálatokat folytat, költséghatékonysági elemzésekkel nem foglalkozik.


Az idén január 1-je óta a betegbiztosítók a nem receptköteles gyógyszereket, néhány kivételtől eltekintve, nem támogatják: mivel 2004-ben ez a változás hozta a legjelentősebb eredményeket, várhatóan jövőre is érvényben marad. A minisztérium szerint a betegbiztosítók kiadásai 2005-ben 5,8 százalékkal nőnek majd.