• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszergyártók Berlusconinál

Európai Unió Forrás: Scrip

A gyártók az állami támogatások további emelését indítványozták, miközben növelni szándékoznak promóciós kiadásaikat.

Az olasz gyógyszeripar érdekvédelmi szervezetének (a Farmindustriának) képviselői Silvio Berlusconi miniszterelnökkel és a kormány más tagjaival tárgyaltak az ágazatnak juttatott állami támogatásokról.


A gyógyszergyártók szervezetének delegációját Federico Nazzari elnök vezette, a kabinet képviseletében pedig a kormányfőn kívül az egészségügyi-, a gazdasági- és az iparügyi miniszter volt jelen. A részletekről kevés szivárgott ki, bizonyos azonban, hogy a Farmindustria küldöttsége az állami támogatások további emelését indítványozta, és jelezte, hogy növelni szándékozik promóciós kiadásait.


A gyártók helyzete most sem kedvezőtlen, állami támogatásaik 2004 első hét hónapjában 10,7 százalékkal nőttek, ami komoly feszültségekhez vezetett a gyógyszerészeket tömörítő Federfarma és a Farmindustria között. Előbbiek szerint az eredeti költségvetés szerint kormány az idén sem juttatott volna többet a gyógyszeriparnak, mint tavaly; rámutattak továbbá, hogy miközben a központi szabályzás júniusban 4,2 százalékkal csökkentette a gyógyszerárakat, június-júliusban a gyártók támogatásának 11,2 százalékkal növekedett.


A Federfarma szerint a szubvenciók az ipari lobbi nyomására ugrottak meg. Jelentősen nőtt bizonyos szerek forgalma is – elsősorban a lipidszint-csökkentőké, a szívgyógyszereké (különösen a sztatinoké, kb. 34%-kal), a gyulladáscsökkentőké (a coxiboké pl. 23 %-kal) és a fekély elleni hatóanyagokéi (a protonpumpa-inhibitoroké pl. 25 %-kal). A forgalomnövekedést azonban a gyártók, úgymond, azzal érték el, hogy miközben kis mértékben csökkentették az árakat, nagy pénzeket fektettek olyan szerek promóciójába, amelyek voltaképen nem is újak, hanem már meglévők csekély mértében módosított változatai. A valóban új, és egyre gyakrabban felírt készítmények pedig – így a Federfarma – egyrészt nagyon drágák, másrészt kiválthatók régebbi, de olcsóbb és biztonságosabb szerekkel. A gyógyszerész-szervezet javasolja, hogy a betegbiztosítók az azonos hatású szereket azonos mértékben támogassák, és mindegyiket csak olyan arányban, mint a csoport legolcsóbbikát. Szorgalmazzák a generikumok szélesebb körű felhasználását, és az állami támogatások szigorúbb kontrollját.


A gyártók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az olasz gyógyszeripar a többi nagy EU-államban szokásosnál kevesebb támogatást kap, és hogy a gyógyszerészek a legutóbbi támogatás-növelésekből maguk is mintegy 250 millió eurót profitáltak.