• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megrázó fotók a cigarettásdobozon

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Évente hatszázötvenezer EU-polgár hal meg dohányzással kapcsolatos betegségben.

A megdöbbentő adat a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós hírlevelében olvasható. Markosz Kyprianu ciprusi nemzetiségű egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos „eltökélt szándéka" mindent megtenni annak érdekében, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, illetve segítséget nyújtson nekik a leszokásban. A „Segítség – A dohányzásmentes életért" nevű kampány összesen 72 millió euróba kerül, és elsősorban a fiatalokat, pontosabban a kamaszokat és a 18-30 év közötti fiatal felnőtteket veszi célba. A prioritások között a megelőzés és a leszokás áll az első helyen, de a rendezvénysorozat a passzív dohányzás veszélyeire is felhívja a figyelmet. A dohányzásellenes roadshow mind a 25 tagállamra kiterjed. A „Segítség" már a második EU-szintű dohányzásellenes kampány. Az első – „Légy szabad: mondj nemet!" – 2002-2004 között zajlott, és 18 milliárd euróba került.

Az uniós bizottság adatai szerint az utóbbi húsz évben a 25 tagállam közül 22-ben kevesebb férfi nyúlt a cigaretta után. A legnagyobb csökkenést Lengyelországban és Dániában regisztrálták. Franciaországban 50-ről 36 százalékra, Nagy-Britanniában 35-ről 26-ra, Svédországban pedig 30-ról 16 százalékra esett vissza a cigarettázók aránya. A legtöbb tagállamban csökkent a dohányos nők aránya is. Miközben a dohányzás okozta megbetegedések és elhalálozások az EU országainak évi 100 milliárd euróba kerülnek. A bizottság hamarosan véglegesíti azt az adatbázist, amely a dohányzás veszélyeit ecsetelő fotókat tartalmazza. A tagállamok maguk dönthetnek, ráteszik-e a cigarettás dobozokra az elrettentő képeket. Eddig Belgium, Írország és Nagy-Britannia jelezte, hogy élni akar a lehetőséggel. A testület 42 grafikus fotót mutatott be, amelyeket a tagországok alkalmazhatnak a cigarettásdobozokon a szokásos figyelmeztető szövegek mellett. A megrázó képek célja, hogy rádöbbentsék az embereket a dohányzás veszélyeire.

A bizottság uniós szinten nem szabhat gátat a füstölésnek, ám a tagországok közül Írország, Olaszország és Málta már betiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken. Hasonló lépésre készül Svédország és Skócia is. Markosz Kyprianu már többször jelezte: ha tehetné, „füstmentes övezetté" tenné az Európai Unió egész területét. Elismeri azonban azt is, hogy közösségi szinten nincs lehetőség a tilalom kiterjesztésére, mivel az egészségügy a tagállamok hatáskörébe tartozik. A biztos szeretné elérni, hogy az azbeszthez és a benzolhoz hasonlóan a dohányzást is a rákkeltő anyagok, illetve folyamatok első kategóriájába sorolják. Ezzel ugyanis egy lépéssel közelebb kerülnének a tilalom bevezetéséhez. A bizottság a munkaadókkal és a szakszervezetekkel is tárgyal, ám megfigyelők szerint kevés az esélye a tilalom EU-szintű kiterjesztésének.