• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vegyszer-törvény: szigorított verzió

Európai Unió Forrás: Kossuth Rádió

76 féle nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező ipari vegyszer van jelen a vizsgált személyek szervezetében.

Riasztóak az eredményei a WWF által szervezett, az eddigi legszélesebb körű európai felmérésnek, amelynek célja az volt, hogy megtudjuk, milyen vegyszerek találhatóak az európai polgárok vérében. A vizsgálat kimutatta, hogy 76 féle nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező ipari vegyszer van jelen a vizsgált személyek szervezetében - idézi a WWF sajtószolgálat közleményét a Kossuth Rádió.

A WWF még 2003 decemberében vett vérmintát 47 személytől, akik Európa 17 országából érkeztek. Az önkéntes véradók között volt az Európa Parlament 39 képviselője és 4 megfigyelő a csatlakozó országokból. Hazánkat Dr. Gurmai Zita képviselte.
A vérmintákban 5 vegyületcsoportból származó, 101 mesterséges vegyszer jelenlétét vizsgálták. Ezek a következők: szerves klórtartalmú peszticidek (mint például a DDT), poliklórozott bifenilek, brómtartalmú tűzgyulladást gátló szerek, ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek.

 
Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet, mind az 5 csoportból. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból.


Elfogadhatatlan, hogy ilyen számban és koncentrációban vannak jelen az egészségre ártalmas vegyszerek az emberi szervezetben - kommentálta a felmérés eredményét Karl Wagner, a WWF DetoX Kampányának igazgatója – Folyamatosan, tudtunkon kívül is ki vagyunk téve a különböző ipari vegyszerek hatásainak. A legjobb megoldás, hogy megvédjük az embereket, a természetet és a jövő generációit ezektől az alattomos veszélyektől, hogy az EU a szigorított változatát fogadja el az új vegyszer-törvény (REACH) tervezetnek.


Az említett REACH törvény fogja szabályozni a vegyszerek azonosítását, hatásuk kiértékelését, használatának engedélyezését az EU-ban, az egészségre legártalmasabbakat pedig kivonják a forgalomból.


A vérvizsgálatok eredménye szerint átlagosan 41 vegyszer mutatható ki egy ember véréből, de találtak olyat is, akiében 54 féle kemikália volt. 13 olyan vegyszert azonosítottak, amelyek minden egyes vizsgált személy szervezetében jelen voltak. Ezek között vannak olyanok, amelyek használatát már több mint 20 éve betiltották Európában, illetve olyan ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek, melyek széleskörűen használatosak napjainkban is.


Nagy mennyiségben volt mindenki vérében egy olyan brómtartalmú, tűzgyulladást gátló szer, melyet mostanában tiltottak be az EU-ban részlegesen, mivel egyre növekvő koncentrációban halmozódik fel az élő szervezetben.
Megdöbbentő volt számomra, hogy mekkora számban és mennyiségben mutattak ki vegyszereket az én véremből is.

Mindenkinél, aki részt vett a kísérletben, találtak káros vegyszereket, teljesen függetlenül attól, Európa mely országában élnek. - mondta Dr. Gurmai Zita, a vizsgálat magyar résztvevője, aki megfigyelőként vesz részt az Európa Parlament munkájában. – Ráadásul nem is tudjuk, milyen hatással vannak hosszú távon a szervezetünkre, a gyermekeinkre és az élővilágra.


A WWF Magyarország is kiáll amellett, hogy az Európa Parlament a REACH törvény szigorított változatát fogadja el. A törvény elsősorban az emberek egészségét, a természet és a környezet érdekeit vegye figyelembe, ne pedig a vegyipar gyakran túlzó igényeit. Fenntartható, előretekintő vegyipar megteremtésére kell törekedni, hogy harmóniában élhessünk a természettel – áll a WWF közleményében.