• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Genetikusok a hasmenésjárvány baktériumáról

Hírek Forrás: MTI

Az oroszok szerint nem fejlődhetett ki természetes úton a pusztító kórokozó.

Göttingeni kutatók megfejtették a németországi hasmenésjárványt okozó baktérium örökítő anyagát, ami nagy lépést jelent a szokatlanul agresszív járvány okának a felderítéséhez vezető úton.

A göttingeni egyetem szerdai közlése szerint a kutatók két fertőzött személy vérét elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy a betegséget nem az Escherichia coli 0104:H4 baktérium okozza, hanem egy EAEC kóddal (entero-aggregatív E. coli) jelölt bacilus. Ez utóbbi rendkívül erősen kapcsolódik a test szöveteihez, sejtcsoportokat hoz létre, és megvalósítja betegítő programját.

A veszedelmes baktérium igen hatékony mérget is termel, egyúttal pedig képes védekezni antibiotikumokkal szemben. A göttingeni kutatók szerint az EAEC jelentősen növelte betegítő képességét azáltal, hogy más E. coli baktériumtörzsektől (például az EHEC-től) átvett egy bizonyos gént, és azt beépítette saját kromoszómájába. Az EAEC sejtjei nagyméretű fertőző gócot képeznek a bélcsatornában, ez pedig igen hatékony mérget termel - mutatott rá Rolf Daniel, a göttingeni génelemző laboratórium vezetője.


Orosz genetikus: a hasmenésjárványt okozó baktérium természetes úton nem fejlődhetett ki

Nem fejlődhetett ki természetes úton az a korokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

Baranov a Komszomolszkaja Pravda című lap olvasóinak kérdéseire válaszolt, és interjút is adott, amelyben kifejtette: a kórokozónak nincs köze a hétköznapi zöldségekhez, mint az uborka, paradicsom, vagy a saláta, ezek fogyasztása veszélytelen.

"A járványt okozó baktérium genetikai vizsgálata kiderítette, hogy a törzs Dél-Afrikából van, és általában súlyos hasmenést okoz, de a törzs genetikai állománya 20 százalékban módosított olyan irányba, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben, s így az új verzió rendkívül mérgezőnek bizonyult. Meggyőződésem, hogy valamely biotechnológiai társaságnál történt szivárgás, ez a mikroorganizmus ugyanis nem fejlődhetett ki természetes úton. Hogy miért éppen Németországban jelent meg, nem tudom megmondani. De az mindenesetre furcsa, hogy éppen egy biofarmon találták meg, ez akár a biotermelés elleni provokáció is lehet" - mondta.

A lap idézte az orosz Állami Mezőgazdasági Felügyelet  szakértőit is, akik szerint szinte teljesen kizárt, hogy a járvány elsődleges forrása növényi jellegű legyen, és inkább az állattenyésztésben kellene keresni a fő forrást.

A Moszkovszkij Komszomolec az illetékes német hatóságoktól azt a felvilágosítást kapta, hogy a fertőzés elsődleges forrását még keresik, de nem hiszik, hogy az állattenyésztésben kellene kutatni azt, mert ezt a baktériumot kizárólag az emberi szervezet fogadja be. A kórokozó ártalmatlanná tehető, ha az ennivalót legalább két percre, legalább 70 Celsius-fokos hőmérsékletű vízbe teszik.

A hasmenésjárvány már 37 ember életét oltotta ki, és Németországban mintegy 100 fővel növelte a veseátültetésre várók számát.

Oroszország a múlt héten betiltotta az Európai Unió tagállamaiból származó zöldségimportot. Az európai zöldségek behozatali tilalma beárnyékolta a múlt pénteken, Nyizsnyij Novgorodban tartott Oroszország-EU csúcsot is, ugyanis tavaly az Európai Unió zöldségexportjában az orosz behozatal 34 százalékot tett ki, és a mintegy 21-22 milliárd dollár értékű orosz zöldségpiac negyedét fedte le.