• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Otthoni légzésfunkciós eszköz: fontos az asztmásoknak

Egészségmagazin 2022.05.05 Forrás: Tüdőközpont
Otthoni légzésfunkciós eszköz: fontos az asztmásoknak

A digitális egészségügyi technológiák fejlődésével már elérhető az okostelefonra letölthető otthoni légzésfunkciós eszköz.

A tüdő aktuális állapotát, az úgynevezett kilégzési csúcsáramlást, azaz a PEF (peak expiratory flow) értéket légzésfunkciós vizsgálattal lehet mérni. A rendelőben végzett vizsgálat mellett erre ma már az otthonunkban is van lehetőség. Az asztma világnapján, a krónikus légúti betegség kezelésével kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa  elmondta, hogy miért hatékonyabb az asztma terápia, ha otthoni légzésfunkciós készüléket is használunk. 

Otthoni légzésfunkció régen és ma

A kilégzési csúcsáramlás (PEF) mérésére szolgáló hordozható eszközöket Martin Wright alkalmazta először 1959-ben, és a PEF ma már széles körben elfogadott a tüdőfunkció független mérőeszközeként. A betegek egyszerűen és megbízhatóan rögzíthetik a PEF-et, technikailag képzett személyzet segítsége nélkül. Erre korábban még csak egy módon volt lehetőség: egy egyszerű műanyag eszközbe fújva meghatározták, hogy a mért légzésfunkciós érték, a legjobb légzésfunkciós értékhez képest csökkent-e és mennyivel, és így a piros, sárga vagy zöld színnel jelölt zónába esik. A továbbiakban a betegnek eszerint kellett eljárnia otthonában, az asztma akciótervben megadott módon, például soron kívül rohamoldót használnia. 

A digitális egészségügyi technológiák fejlődésével azonban már elérhető az az okostelefonra letölthető, online kezelőfelülettel működő otthoni légzésfunkciós eszköz, mely még széleskörűbb mérést tesz lehetővé – a PEF mellett mutatja az FVC, FEV1, FVC/FEV1, FEF 25, FEV 75 értékeket is - és távkonzultációban is használható. Így akár az aktuálisan mért adatok alapján, a kezelőorvos rövid időn belül javaslatot tehet a kezelés megváltoztatására. Az otthoni légzésfunkciós eszközökhöz elérhető applikáció segítségével az adatok tárolása és küldése is megoldott. 

Rendszeres mérésekkel hatékonyabb a kezelés

A mért objektiv adatok és ezek összehasonlítása a korábbi értékekkel -tehát a változás irányának és mértékének ismerete segíthet az orvosnak eldönteni, hogy szükséges-e változtatni a gyógyszerelésen, vagy más irányba kell vizsgálódni, mert például a magas pollenkoncentráció, kezdődő légúti betegség okozza a nehézlégzést, köhögést. 

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a rendszeres mérés az orvosoknak és a betegeknek egyaránt segítséget nyújt az asztma kezelésében. Azáltal, hogy segítik a betegség változásait és a kezelésre adott válasznak a nyomon követését, az otthoni légzésfunkciós eszközök lehetővé teszik a korai beavatkozást az asztma romlása során, elkerülve ezzel a szükségtelen kórházi kezelést.

Legolvasottabb cikkeink