• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hátrányos, diszkriminatív és szakszervezet-ellenes intézkedés

Lapszemle 2023.08.11 Forrás: nepszava.hu
Hátrányos, diszkriminatív és szakszervezet-ellenes intézkedés

Bonyolultabbá és drágábbá tenné az Orbán-kormány a szakszervezeti tagdíjak befizetését a közszférában, az érintettek tiltakoznak.

A javaslat valójában semmi másra nem irányul, mint a közszférában működő szakszervezetek megfojtására – értékelik az érdekvédők a kabinet újabb terveit. Ez a törvénymódosítás a hatalom arrogáns, kicsinyes bosszúja – így véleményezte a Népszavának Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt a napokban társadalmi véleményezésre bocsájtott rendelettervezetet, amely az érdekképviseleti tagdíjfizetés szabályait írná át a közszférában.

Eddig a munkáltató dolgozói kérésre levonta a bérből a szakszervezeti tagdíjat és ingyenesen elutalta azt a megjelölt szakszervezetnek. Ezután viszont az állam ezt nem csinálná tovább, az érintetteknek maguknak kell gondoskodniuk a tagdíj befizetéséről, átutalásáról. A módosítás lényegében csak az állami alkalmazottakra – többek között az egészségügyben, közigazgatásban, oktatásban, honvédségnél dolgozókra – vonatkozik, a versenyszférát nem érinti a tervezet. A munkavállalónak önadózóvá kell válnia, ami bonyolítja a folyamatot, továbbá az utalási költséget is maga állhatja – magyarázta az MKKSZ elnöke.

Hátrányosnak, diszkriminatívnak és szakszervezet-ellenes intézkedésnek minősítette Soós Adriánna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt a jogszabály-módosítás tervezetet. Szerinte a kormányzati adminisztráció csökkentésnek lehetne más módja is, hiszen az adminisztráció ezzel nem csökken, hanem azt rátuszkolják a munkavállalóra. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyben vannak nagyon alacsony keresetűek is, márpedig a szakszervezeti tagdíj befizetése a postai-, banki átutalással többletköltséget is okoz. Soós Adrianna az intézkedésnek lehet egyfajta következménye a tagok elvesztése is. Készülünk arra – mondta –, hogy találjunk közösen valamilyen megoldást a minél egyszerűbb, lehetőleg többletköltség nélküli befizetésre.

Hozzátette: az intézkedés pozitív oldala, hogy csökkentheti a félelmet attól, mi lesz, ha kiderül, hogy valaki szakszervezeti tag. Soós Adrianna szerint most is vannak olyan tagjaik, akik bár kórházban dolgoznak, maguk egyénileg utalják a tagdíjat, mert attól félnek, hogy a szakszervezeti tagságukból hátrányuk származik. Ha pedig már a munkáltató nem utal tagdíjat, nem is tudhatja, kik a szervezet alkalmazottai.

Legolvasottabb cikkeink