• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műhelymunkásból TESZK-vezető

Lapszemle Forrás: szegedma.hu

Portréinterjú dr. Mészáros Jánossal a dél-alföldi térségi ellátó igazgatójával.

Az egészségügyi ellátó rendszer változásai kapcsán manapság ember legyen a talpán, aki érti, hogy mit is akar pontosan a Fidesz kormány e téren. Az látszik, hogy sebészi beavatkozás előtt áll az ágazat így dr. Mészáros Jánosnak a dél-alföldi térségi ellátó igazgatójának néztünk a szemébe - írta interjúja bevezetőjében a szegedma.hu.

Önről annyit tud legfeljebb a közvélemény, hogy a kiskunfélegyházi kórházban dolgozott, mint sebész orvos. Ki Mészáros János?
– Elsősorban egy nős, boldog embernek tartom magam, mivel Papp Edittel élek együtt, akivel három gyermekünket neveljük, hál’ Istennek, idestova tizennyolc éve. Számos teendőm közepette azért hetente egyszer, péntekenként a járó-beteg szakellátáson belül bőrsebészeti műtéteket szoktam végezni, az anyajegytől a bőrdaganatnak az eltávolításáig.

A kiskunfélegyházi kórház vívódása lassan hat éve tart, onnan, mint sebész orvos miként sikerült ilyen hatalmas előrelépést tennie a karrierjében, hogy az egész térség igazgatója lett?
– Több lépésben. Amikor 1994-ben befejeztem az egyetemet a Kiskunfélegyházi Városi Kórházban kezdtem el a sebészeti osztályon dr. Letoha Gyula főorvos úr ideje alatt dolgozni. Segédorvosi tevékenységem mellett azonnal elkezdtem egy másoddiplomás képzést a József Attila Tudományegyetemen Szegeden, ahol Egészségügyi Közgazdaságügyi Szakokleveles Orvos végzettséget szereztem. Ekkor már foglalkoztam finanszírozási és minőségbiztosítási kérdésekkel.

Ezzel az ambícióval miért nem Kiskunfélegyházán tört az igazgatói szék felé?
– Amikor megkaptam a másoddiplomámat akkor volt váltás a megyei kórház élén. dr. Zombor Gábor főigazgató úr megkeresett, hogy minőségbiztosítási és kontrolling igazgatói szerepkörben el tudná képzelni azt, hogy a megyei kórházban dolgozzak. Ezt a lehetőséget nem hagytam ki, így 2000 tavaszán átjöttem a megyei kórházba. Ezt a feladatot 2003. januárig láttam el, ahonnan kerültem Budapestre az Országos Gyógyintézeti Központba, azonos pozícióba.

Itt közel egy évet töltöttem el, amikor Dr. Lonovics János professzor úrtól a Szegedi Tudományegyetemről egy lehetőséget kaptam, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a kontrolling igazgatói feladatot ellássam. Itt négy évet töltöttem.

Ezt követően úgy alakult az életem, hogy azt láttam, hogy az egyéb tevékenységem úgy ki fogja tölteni az életem, hogy mellette már nem tudtam ellátni ezt a feladatot.

Mi volt az egyéb tevékenysége?
– Akkor már folyt egy háttérmunka egészségügyi jövőkép kialakítási céllal.
B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott beszélt arról, hogy 2008-ban már a Fidesz műhelymunkában tervezte a kormányváltás utáni időszakot. Erről beszélünk, hogy ebben vett részt?
– Igen, ebben a háttérmunkában vettem részt, melynek egyik eredménye a Semmelweis Terv, amelynek a szerzői névsorában az én nevem is szerepel. A teljes beszélgetés