• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem mindig jön könnyen a baba

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Európában a házaspárok 18 százaléka szembesül a meddőség problémájával.

Európában a házaspárok 18 százaléka szembesül a meddőség problémájával, és a számuk évről évre emelkedik - mondta dr. Bakó Béla szülész-nőgyógyász orvos, a Szekszárdi Meddőség Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az alapítványt évente körülbelül 100 új pár keresi meg a problémával, de szerencsére minden évben készülhetnek új tablók a megszületett gyermekek képeiből is.

A meddőség mind gyakoribb előfordulása számos tényezővel hozható összefüggésbe, többek között a mind későbbre kitolódó gyermekvállalással, de például a férfiak spermaképének rohamos romlásával is. Míg néhány évtizeddel ezelőtt például 60 millió volt az elfogadott milliliterenkénti spermiumszám, addig ma már csak 20 millió. A folyamatnak számos oka lehet, a stressz, a környezeti ártalmak, a szűk nadrágok viselete, de például a cigaretta is, amelyről bebizonyosodott, hogy elhagyásával rövid időn belül duplájára emelkedhet a hímivarsejtek aktivitása.

Többen feltételezik ugyanakkor, hogy köze lehet a dologhoz a fogamzásgátlókban található hormonoknak is. Ezek ugyanis a vizelettel kiválasztódnak a nők szervezetéből, és hosszú utat bejárva visszakerülhetnek az ivóvízbázisokba, ahonnan nem lehet kiszűrni őket, így előbb utóbb a férfiak szervezetébe is kerül belőlük. A hölgyeknek szintén érdemes a fogamzásgátló szedése közben kétévente két-három hónapnyi szünetet tartani, hogy a méh regenerálódni tudjon.

A WHO meghatározása szerint egy pár akkor nevezhető meddőnek, ha egyévnyi védekezésmentes próbálkozással sem jön össze a baba - emelte ki a szakember. Általában ezt követően hajtják végre az alap vaginális, ultrahangos vizsgálatokat. Utóbbival például már a petesejt növekedésének mértékét is meg lehet állapítani, így lehet irányított, azaz időzített közösüléssel próbálkozni. Amennyiben nem találnak olyan elváltozást, ami a meddőség oka lehetne, a férfit is megvizsgálják. Addig ugyanis, amíg nem derül rá fény, hogy nála rendben van-e minden, nem lenne értelme a nőnél további beavatkozásokat végrehajtani, illetve nagyhatású gyógyszereket alkalmazni.