• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új betegőrző monitorok a János kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tíz új betegőrző monitorral bővült a Szent János Kórház kardiológiai osztályának műszerparkja.

A monitorokat a „Szív Adj a Szívnek" Alapítvány a T-Com Adományvonalon összegyűlt 11 millió forintnyi felajánlásból vásárolta a súlyos és közvetlen veszélynek kitett szívbetegek kórtermének, a koronária őrzőnek a korszerűsítésére. Az alapítvány tizennégy éve támogatja a Szent János Kórház III. belgyógyászat-kardiológiai osztályát oly módon, hogy részben vagy egészében finanszírozza az osztályon szükséges fejlesztéseket, beruházásokat, korszerűsítéseket.

A T- közleménye szerint 2004 szeptemberében és októberében zajlott le az a gyűjtés, amelynek eredményeképpen 10 darab új betegőrző monitor segíti a jövőben a Szent János Kórház kardiológiai osztályának munkáját. Az adományokra már nagy szüksége volt az intézménynek, hiszen a koronária őrző betegőrző monitorai 10 évesek voltak, műszakilag elavultak.

Ismeretes hogy hazánkban minden második halálesetet szív- és érrendszeri megbetegedés okozza, évente 25 ezer ember betegszik meg szívinfarktus következtében. Az időben kórházba kerülők túlélési esélyét ugyanis nagymértékben javíthatja a betegek szívműködésének folyamatos monitorozására, a szakemberek automatikus riasztására szolgáló, modern műszerpark. Ezen a téren nyújt segítséget az új monitor rendszer.

A kardiológiai osztályon 69 ágyon látják el a környező három kerület szívbetegeit. 2002-ben 1992, 2003 első 8 hónapjában pedig 1 408 beteget kezeltek a kardiológiai osztályon.

Az osztály eddigi infrastrukturális beruházásai és műszervásárlásai zömében az alapítvány közreműködésével, illetve a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat segítségével történtek. Az alapítványi bevételek nagy része egyéni adományokból és a személyi jövedelemadók egy százalékaiból származik, de nagyobb vállalatok is fellépnek támogatóként.

Az osztály műszerparkja az utóbbi időben többek között hordozható ultrahangkészülékkel bővült, ami angiológiai és helyszíni szívultrahang vizsgálatra is alkalmas. Kialakítottak továbbá három komfortos kórtermet is, hűtőszekrényeket, számítógépeket vásárolt az osztály. A műszer és az infrastrukturális beruházásokon túlmenően alapítványi forrásból az osztály nővérei rendszeres szociális támogatásban is részesülnek, valószínűleg ennek köszönhető, hogy az egészségügyre általánosan jellemző mostoha körülmények ellenére ezen az osztályon nincs nővérhiány.