• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védőoltás vagy börtön

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy Csongrád megyei asszony inkább börtönbe vonul, mintsem beadassa gyerekeinek az általa károsnak ítélt védőoltásokat.

A Nagymágocs határában, egy beomlott tetejű tanyában élő Szeri Zsuzsanna a Délvilág című helyi napilapnak úgy nyilatkozott: hat gyermekéből hármat nevel önmaga. A védőoltásokkal szembeni ellenérzéseit az váltotta ki, amikor egyik lányának hároméves korában a Di-Per-Te oltás után két héten át izommerevedése volt, nem tudott lábra állni, s ezt csak egy újabb injekció beadásával sikerült orvosolni. Az asszony kijelentette: inkább börtönbe vonul, ám nem oltatja be gyermekeit.

Exterde Tibor, a Csongrád Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője a Weborvosnak elmondta: az asszonyt a Szegedi Városi Bíróság márciusban felmentette az ellene felhozott, három rendbeli kiskorú veszélyeztetése vád alól, mondván: bár tényként megállapítható volt a védőoltások megtagadása, ám a bíróság állásfoglalása szerint azzal nem valósult meg súlyos kötelezettségszegés. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanakkor az asszony magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermekei fejlődését, ezért fellebbezett a döntés ellen.

A Csongrád Megyei Bíróság megváltoztatta az elsőfokú döntést, s az eredeti vádiratban megfogalmazott vádban bűnösnek mondta ki az asszonyt. Az újabb, immáron jogerős, tehát végrehajtható ítélet még szeptemberben született. Ebben a bíróság halmazati büntetésül hat havi, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést rótt ki az asszonyra. A másodfokú bíróság indoklásában az állt: téves a városi bíróság álláspontja, amely szerint a vádlott nem követett el súlyos kötelezettségszegést. A bírói gyakorlat ugyanis egységes a tekintetben, hogy súlyos kötelezettségszegés akkor valósul meg, ha a kiskorú nevelésével, gondozásával kapcsolatban nem tesznek eleget a társadalmi felfogás szerinti minimális elvárhatóság követelményeinek.

A Di-Per-Te a gyerekeket a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz ellen immunizálja. A rendszeresen végzett oltások eredményeképpen a három betegség Magyarországon szinte teljesen eltűnt, ám a kórokozók jelenleg is a környezetünkben élnek. A baktériumok oltott egyénekben is megtelepedhetnek, de betegséget nem tudnak kiváltani.