• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Intelligens bombával a hepatitis C ellen

Szakmai írások

Egy kifejezetten a hepatitis C vírusnak “menedéket" nyújtó májsejteket szelektáló és megsemmisítő génterápiás megközelítés lehet az új fordulat e betegség elleni küzdelemben, állítja egy frissen közétett kutatás.

A megoldás kulcsa egy genetikusan programozott, “öngyilkos" gén, amely csak akkor lép működésbe, ha behatol egy hepatitis-fertőzött sejtbe. Magát az intelligens bombaként működő gént egy ártalmatlan vírus segítségével juttatnák be a beteg szervezetbe.

Pillanatnyilag két elterjedt kezelési metodusa van a hepatitis C vírusnak – alpha interferon, illetve ribavarin alkalmazása – amely csökkenti ugyan a fertőzés szintjét, azonban a kutatók állítása szerint a vírus rendszerint később visszatér. Viszont az új génterápiás megközelítés a jövőbeli “teljes gyógyulás ígéretét" hordozza magában sok ember számára, állítja Christopher Richardson virológus, a torontói Ontario Cancer Institute (Ontario Rák Intézet) munkatársa. A kutatásban résztvevő orvos szerint ez a módszer a későbbiekben esetleg felhasználható lesz az HIV és más vírusok ellen is.

A kutatás egy felfedezésből indult, amelyet Richardson és egy kollégája Eric Hsu tett. Rájöttek, hogy a hepatitis C vírusnak van egy “Achilles sarka" – egy a vírus által termelt, sajátos fehérjebontó enzim (Proteáz). Bizonyos, az emberi sejtekben lévő proteázok, proteineket használnak “indítómotorként", hogy beindítsanak egy folyamatot, melynek végeredményeként a sejt öngyilkosságot követ el. A kutatócsoport tehát eltávolított egy genetikus kódot, amely lehetővé teszi a proteinnek, hogy felismerje az emberi proteázt és behelyettesítette a hepatitis C proteázára sajátságosan jellemző kóddal. A módosított protein DNS-ét ezután egy ártalmatlan adenovirus segítségével becsempészték a sejtekbe. A végeredmény: egy sejt, amelyet ha hepatitis C fertőzés ér, azonnal elrendeli saját halálát.

Az eredmény 200 millió ember életére lehet hatással, mivel ennyien szenvednek világszerte ebben a betegségben és számuk folyamatosan gyarapszik. Előrehaladott esetekben a vírus a máj teljes elégtelenségét, vagy rákot okozhat.

Forrás: NewScientist