• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

11 éve a rákbeteg gyermekek szolgálatában

Egészségmagazin Forrás: Gyermekrák Alapítvány Szerző:

Magyarországon ismét egyedülálló nagyságrendben nyújtott támogatást a Gyermekrák Alapítvány 2008-ban.

Egy a sok közül
A gyermekeket gyógyító kórházak és klinikák száznyolcvanmillió forintos összegben kapták meg a XXI. század elvárásainak megfelelő orvostechnikai eszközöket a Gyermekrák Alapítványon keresztül 2008-ban. A nehéz anyagi helyzettel küzdő kórházak orvosai csak álmodni merték, hogy valaha a legújabb technika fogja segíteni a beteg gyermekek gyógyítását. A megvásárolt endoszkópok, laparoszkópok, a szájüregi daganatokat vizsgáló fogászati berendezések, a vér- és szövetvizsgálatokhoz nélkülözhetetlen hűtőberendezések között van olyan készülék, amelyik elsőként került Európában a kórházakba – összegezte az idei működés eredményeit az Alapítvány. A modern eszközök segítségével már csecsemőkorban diagnosztizálni lehet akár a legkisebb elváltozásokat is. A korai stádiumban felismert daganatos megbetegedések jelentősen növelik a túlélési esélyeket. (A képen Prof. Dr. Arató András, az I. sz. Gyermekklinika igazgatóhelyettese megköszöni Balogh Istvánnak, az alapítvány elnökének a gyermekek gyógyítását elősegítő harminchárommillió-kétszáztízezer forintos műszeradományt)


Az alapítványnál regisztrált rákos beteg gyermekek rendszeres havi anyagi támogatására az idei évben ötvenhárommillió forintot fizettek ki. A gyógyuláshoz nélkülözhetetlen szupportív (helyreállító) terápiához szükséges, térítésmentesen átadott gyógyszerekre, vitaminokra, táplálék-kiegészítő készítményekre további hatvanötmillió forintot fordítottak. A rendkívüli kérések teljesítésére – csíramentes lakószobák kialakítására, lakások akadálymentesítésére, és felújítására, ortopédiai eszközök vásárlására, külföldi gyógykezelésre, tüzelővásárlásra, temetési költségek átvállalására – tizenegymillió forintot költöttek.
A jelentős pénzügyi kiadásokon kívül az alapítványnál komoly hangsúlyt fordítanak a gyermekek lelkének ápolására is. Szakképzett orvos-tanácsadójuk életmód és életvezetési tanácsaival segíti a regisztrált gyermekeket. Teljesítik a gyógyulófélben lévők kívánságait, így a kis betegek az alapítvány szervezésében médiasztárokkal, együttesekkel, politikusokkal találkozhatnak, akik feledtetik velük a kórházban a kezelések alatt átélt pokoli fájdalmakat.


A kiemelkedően közhasznú szervezet nemcsak a Magyarországon élő rákos gyermekekkel foglalkozik, hanem segítséget nyújt a határon túli – erdélyi, kárpátaljai és vajdasági – betegek gyógykezeléséhez is.


Az alapítványnál dolgozó munkatársak, magasan kvalifikált elnöki tanácsadók időt, fáradtságot nem kímélve küzdenek azért, hogy megváltozzon az a szomorú statisztika, miszerint az Európai Unióban Magyarország az első a rákos megbetegedésben és sajnos a halálozásban is.


Sikeres csapat

Az alapítvány nemzetközileg is elismert, kiváló kapcsolatokat ápol nagykövetekkel és külföldi szaktekintélyekkel. Ennek köszönhetően kérték fel őket ebben az évben az Onko-Olimpián résztvevő magyar csapat összeállítására. Vállalták a csapat felkészítését, az utazás megszervezését és annak hárommillió forintos költségét. A Varsóban megrendezésre került nemzetközi versenyen hazánkat tizennyolc, rákból gyógyult gyermek képviselte. Versenyzőink tizenegy sportágban bizonyították rátermettségüket, kitartásukat. Tizenhat érmet szereztek: hatszor szólt értük a magyar himnusz, vagyis hat aranyérem, továbbá négy ezüst- és hat bronzérem került a magyar versenyzők nyakába. A résztvevő országok közül Magyarország érte el a legnagyobb sikereket. A hét és tizenhét év közötti versenyzőink az olimpiai szereplésükkel ismételten ráirányították a figyelmet arra, hogy akarattal, elszántsággal győzni lehet, nemcsak a versenytársak fölött, hanem a leggyilkosabb kór, a rák fölött is. Küzdelmükkel elsősorban azt akarták bebizonyítani a még kórházban lévő beteg gyermekeknek, hogy ne adják fel, küzdjenek, harcoljanak, hisz a rák legyőzhető.


Gratulál a miniszter

A Gyermekrák Alapítvány tizenegy éves működése alatt felvállalta, hogy ha kell, szembeszáll a konzervatív, megcsontosodott gondolkodással. Ha egy beteg gyermekről van szó, nem ismer határokat, nem hajt fejet a demagógia előtt, de ugyanakkor mély alázattal van a betegséggel szemben. Az alapítvány munkáját és szándékát ismerő több százezer ember azonosul célkitűzéseivel, amit az bizonyít a legjobban, hogy évek óta magasan ők vezetik a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlások listáját, továbbá ők büszkélkedhetnek a legszélesebb támogatói körrel.


Karácsonyi adomány

Munkájukból a jó szándékú és segíteni akaró emberek pontosan látják, hogy egy olyan szervezet, mint a Gyermekrák Alapítvány valóban rászolgál a kiemelkedően közhasznú szervezeti minősítésre: 48 kerületi, megyei és települési önkormányzattól vállalnak át közfeladatokat. Követik a nyugat-európai országokban már bevált civil gyakorlatot: küzdenek, harcolnak, toboroznak, politikától mentesen. Csak egy cél lebeg a szemük előtt: segíteni a legrászorultabbakon, a rákos beteg gyermekeken.

 
Pontosan tudják azt is, hogy nemcsak kérni, hanem meg is kell köszönni a kapott támogatást és tájékoztatni kell az adományozókat arról, hogy felajánlott segítségük célba ért. Így a támogatók is tudják, hogy adományukkal egy-egy téglát raknak le az épülő kórház falába, üzemanyagot vesznek a beteg gyermekeket szállító mentőautókba, gyógyszert vásárolnak a haldoklónak és vidámabbá teszik a gyógyuló gyermekek mindennapjait.


Visszatekintve a 2008-as évre az alapítvány büszke lehet arra, hogy non-profit szervezetként az általa nyújtott támogatások összege az országban egyedülállóként háromszázkilencmillió forint.
Gy. A.

Legolvasottabb cikkeink