• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

Hírek 2023.10.20 Forrás: Weborvos
Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

Még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújást, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át az ősszel menetrend szerint beköszönő náthaszezont.

A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást a Sterimar friss kutatási eredményei alapján, hiszen csak tízből három (32%) magyar fúj rendesen orrot. Honfitársaink 64%-át kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mintha valaki kifújja az orrát. Minden 10. magyar pedig egyenes kimondja: aki náthás, az maradjon otthon. És ha már megfázás: még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújást, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át az ősszel menetrend szerint beköszönő náthaszezont.

Így fújnak orrot a magyarok

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68%-a nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor lerövidíthetjük azok időtartamát. Ami valljuk be, dübörgő náthaszezonban egyáltalán nem hátrány, sőt.

Honfitársaink 16%-a egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás).

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36%) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

32% fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. A nők ügyesebbek ezen a téren, 38%-uk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26%). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15%-a tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrspray-k hatékonyak orrdugulás esetén, ráadásul használatuk esetén a hozzászokás esélye sem áll fenn. 

A nátha és a közösségi élet

Ha esetleg már leterített minket a nátha, akkor óhatatlan, hogy szipogunk és gyakran fújunk orrot. Kézenfekvő lenne, hogy ilyenkor otthon maradjunk. A felmérésben részt vevők 12%-a gondolja, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is. A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni. 6% olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26% pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró. Honfitársaink 64%-át sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mintha kifújja az orrát. 

Ha náthásak vagyunk és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrspray-ket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5-7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen hozzájuk is szokhatunk. Tengervizes orrspray-t viszont a hozzászokás kockázata nélkül lehet alkalmazni az orr kitisztítására, valamint az esetleges váladék fellazítására – ezzel a nők 65%-a tisztában van, de a férfiaknak pusztán az 51%-a.

(A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.) 

Legolvasottabb cikkeink