• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A dohányzás a fogakra is veszélyt jelent

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A 30-59 év közötti dohányosok körében kétszer nagyobb a fogvesztés aránya.

Statisztikai adatok már évekkel ezelőtt azt mutatták, hogy a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségük általános szintje lehetővé tenne. A magyar lakosság kirívóan rossz szájhigienés állapota számos társadalmi, gazdasági, kulturális ok bonyolult eredője, de közvetlenül és meghatározó módon az életmóddal, pl. az elégtelen táplálkozási szokásokkal függ össze. Az egészségi állapotot igen negatívan befolyásoló tényező a dohányzás is.

A fogászatban régóta figyelemmel követik a dohányzás szájüregi hatásait, hiszen a füst elsődlegesen a száj nyálkahártyájával találkozik. Statisztikák bizonyítják, hogy a szájüregi tumorok esete az utóbbi évtizedben megháromszorozódott. Jelentős a fekélyes ínygyulladás és a dohányzás kapcsolata, gyorsabb a lepedék, fokozottabb a plakk képződés. Mindezek következtében a 30-59 év közötti dohányosok körében kétszer nagyobb a fogvesztés aránya.

Sajnos az utóbbi időben a női dohányosok száma is emelkedett. A tendencia különösen a fiatal diáklányok esetében elszomorító. E tendenciákra utaló jeleket láttunk a Heim Pál Gyermekkórház Kamaszszűrő Programjában, melyben a Fogászati Prevenciós Osztály végzi a szájüregi szűrést. A szűrendő gyerekek száma mintegy 3000 fő lesz, a szűrések egyharmadánál járva elmondható, hogy a 15-18 éves korosztály 60 %-a dohányzik. A lány „füstölgők" aránya 50 %. A fiatalok dohányzása sajnos trendi, felnőtté válásuk mérföldkövének érzik ezt az igen rossz szokást. Társadalmi hovatartozásuktól függetlenül dohányoznak összejöveteleken, bulikon, rendezvényeken, utcán – mondta el a Weborvosnak Dr. Dima Magdolna fogászati prevenciós főorvos, és Királyházi Viktória dentálhigiénikus.

Természetesen a család szerepe mindig jelentős, valamint a későbbi pár-, társkapcsolat, a munkahely, a baráti kör. A dohányzásról való leszoktatás jelentős népegészségügyi tevékenység, nagy feladat hárul az egészségnevelőkre, prevenciós szakemberekre. A jó példák is hatnak, eredményes lehet a leszoktatásban a neves sportolók, közkedvelt művészek kampánya a dohányzás ellen, valamint századunkban az internetes megjelenés, ahol felvilágosítást kaphat az ifjúság a dohányzás ártalmairól a leszokás lehetőségeiről és az egészséges életmód fontosságáról. igen eredményes lehet a leszoktatásban

A Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztálya sok külső szűrő és felvilágosító programban is részt vesz. Különösen jó a munkakapcsolat a III. és VI.-VII. kerületi ÁNTSZ-szel. Részt veszünk az általuk szervezett programokon, pl. „Óbudai Egészség Olimpia", Derkovits nyári tábor, Terézvárosi Búcsú. Reméljük az itt vázolt munkánk eredményes lesz és hatására egyre egyre kevesebb ifjú fog dohányozni és válik egészséges felnőtté.

Legolvasottabb cikkeink