• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők veszélyei

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Ilyen gyógyszer szedése esetén feltétlenül jelezzük orvosunknak, ha korábban gyomor-, máj- vagy vesebetegségünk volt.

Magyarországon évente több mint 11 millió doboz nem-szteroid gyulladás-gátló készítmény fogy! Ezeket a fájdalom-és gyulladáscsökkentőket leggyakrabban a különböző mozgásszervi panaszokra rendelik orvosaink, illetve legtöbbjük recept nélkül is megvásárolható. Jótékony hatásuk mellett azonban – főleg hosszantartó használatuk esetén – veszélyeket is rejt szedésük. A mellékhatások elsősorban az emésztőrendszert veszélyeztetik. Ezek közül is a legfontosabbak a gyomor-nyombélfekélyek, illetve azok szövődményei (vérzés, átfúródás). A mellékhatás érintheti a májat, vastagbelet, vesét, a vérképző rendszert, a szív-érrendszert stb. A legkomolyabb problémát  azok a tartós kezelésre szorulók jelentik, akik előzőleg már szenvedtek fekélybetegségben. Tovább nehezíti a helyzetet, ha a beteg párhuzamosan szteroid vagy szalicilsav tartalmú készítményt kap. Sokszor a recept nélkül kapható készítményeket  orvosi konzultáció nélkül szedik a betegek.
Mit tehetünk, hogy fájdalmunk csökkentése vagy ízületi betegségünk kezelése is kielégítő legyen, de a lehető legkisebbre csökkentsük a gyógyszer szedésével járó kockázatot?

1. Mielőtt ilyen gyógyszert szedünk vagy ilyen kezelést javasolnak konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Feltétlenül jelezzük, ha korábban valamilyen gyomor-, máj-, vese- vagy vérképzőrendszeri betegségünk volt! Azt is említsük meg, hogyha valamilyen szteroid- vagy szalicilsav tartalmú gyógyszert szedünk rendszeresen. Ne feledjük, hogy az aktuális orvos nem tudhat minden előzményünkről.

2. Azonnal értesítsük orvosunkat, ha bármilyen rendellenességet észlelünk: gyomortáji fájdalom, gyomorégés, fekete széklet, hányinger, szédülés, vizelési rendellenességek, vesetáji panaszok, fejfájás, álmatlanság stb.. Legjobb, ha bármilyen gyanú esetén rögtön abbahagyjuk a gyógyszer szedését.

3. Fkozott kockázat esetén már a kezelés megkezdésekor tehet orvosunk megelőző lépéseket. Például: ha korábban fekélyünk volt, a nem- szteroid gyulladáscsökkentő mellé olyan fekélyellenes gyógyszert is rendel, mely megelőzi a súlyos szövődmény kialakulását.

Összefoglalva, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fontos és hasznos gyógyszerek, melyek igen széles körben használatosak. A szedésükkel járó veszélyeket orvosunkkal együttműködve nagymértékben csökkenthetjük vagy megelőzhetjük.

Legolvasottabb cikkeink