• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átmenetileg enyhült a pollenterhelés

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A 22. héten a hőmérséklet csökkenése és az esőzések hatására a legtöbb növény pollenszórása visszaesett.

Véget ért az eperfafélék, lecsengőben van a fenyőfélék virágporszórása. A kora nyártól folyamatosan virágzó növények (pázsitfűfélék, csalánfélék, lórom, kender) mellett csúcsidőszakában van a hárs és a bálványfa pollenszórása, fokozatosan erősödik az útifűé - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján az Országos Környezetegészségügyi Intézet.


Az összpollenszám legnagyobb részét (27%) továbbra is a pázsitfűfélék (Poaceae) adják, bár koncentrációjuk az időjárás következtében felére esett vissza – nagyon magas szintet most sehol sem ért el, a legtöbb állomáson magas, 7 helyen közepes szintet monitoroztak. Tovább csökkent a fenyőfélék (Pinaceae) pollenszórása, bár az összpollenszámnak még mindig jelentős részét (20%) teszik ki – országszerte közepes, Békéscsabán alacsony koncentrációban regisztrálták.

A fenyőkhöz hasonló arányban van jelen a levegőben a csalánfélék (Urticaceae) virágpora is, bár mennyiségük kis mértékben csökkent – Mosdóson magas, a legtöbb állomáson közepes, Szombathelyen alacsony koncentrációt mértek. Csökkent a bodza (Sambucus) virágporának koncentrációja is – magas szintet egy állomáson sem ért el, a legtöbb városban közepes, Szegeden és Békéscsabán alacsony koncentrációban, Salgótarjánban és Szombathelyen nem volt jelen a csapdákban.

Megkezdődött a bálványfa (Ailanthus) virágzása – Szolnokon, Nyíregyházán, Pesten és Debrecenben közepes, ettől eltekintve alacsony koncentrációban vagy nem regisztrálták. A bálványfához hasonlóan elindult a hárs (Tilia) pollenszórása is – a legtöbb helyen alacsony, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szegeden és Egerben közepes szintet ért el. Kis mértékben csökkent a lórom (Rumex) pollenkoncentrációja – Szombathelyen és Nyíregyházán közepes, a legtöbb városban alacsony szintet mértek, Békéscsabán nem detektálták.

Kis mértékben növekedett az útifű (Plantago) virágporának mennyisége – Salgótarjánban elérte a magas szintet, ettől eltekintve alacsony koncentrációban, illetve Egerben nem monitorozták. Véget ért az eperfafélék (Moraceae) pollenszórása – a legtöbb állomáson már nem regisztrálták, közepes szintet csak Szekszárdon mértek. Csökkent a kender (Cannabis) pollenkoncentrációja is, bár a legtöbb állomáson alacsony koncentrációban jelen volt a csapdákban.


Csökkent a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége – nagyon magas szintet csak Békéscsabán, Győrött és Veszprémben ért el.

Legolvasottabb cikkeink