• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Doktor robot egyre jobb

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Először a hasi műtétek egy részét kezdték minimálisan invazív technikával operálni, majd a szívsebészetben is megjelent a robot-technika.

Az American Heart Association (AHA) nemrég befejezett kongresszusán hangzott el Marc Katz (Henrico Doctors Hospital, Richmond, Virginia, USA) és munkatársainak előadása arról a kombinált módszerről, mellyel ischaemias szívbetegségben a többér-betegség kezelését robot-asszisztálta sebészeti beavatkozással és percutan coronaria intervencioval (PCI) igyekeztek megoldani.

A minimálisan invazív műtét és PCI-stent kombináció után a betegek átlagosan 2.5 napig maradtak a kórházban, ami azt jelentette, hogy az ápolási idő a felére csökkent, mivel az adott intézetben a hagyományos coronaria bypass operációt követően 5-6 nap volt a kórházi kezelés. Ráadásul a új technikácal operáltak a korábbi 6-12 héttel szemben már átlag egy hét múlva visszatértek a munkába.

A „Da Vinci" robot rendszer olyan számítógépes eljárás, melynek segítségével a sebész kezének mozgása a beteg mellkasában lévő apró robot-kézre tevődik át és az végzi el a minimálisan invazív műtétet. Ezzel az eljárással ebben a kórházban 27 beteget operáltak, akiknek átlagos életkora 59 év volt. Valamennyiüknek többér-betegsége volt, melynek részeként az art. coronaria rendszer anterior descendens ágán észleltek szűkületet. Ez utóbbit a bal art. mammaria interna útján bevezetett katéterrel tágították és stentelték zárt mellkas mellett, cardiopulmonalis bypass közben.

A többi eret stenttel látták el – a PCI 11 esetben átlag 38 nappal a sebészeti beavatkozás előtt történt, 12 átlag 16 nappal a műtétet követően, míg négy betegnél a kétféle intervenciót egyidejűleg végezték. Stentet összesen 27-en kaptak, ebből 17 volt gyógyszert-kibocsájtó stent.

Három hónapon belül halálozás vagy szélütés nem fordult elő. Egy betegnek intraoperativ infarctusa alakult ki és a betegek harmadában vált szükségessé a szűkült éren újrabeavatkozás: ebből a kilenc esetből nyolcban a stenttel kezelt ér re-stenosisa miatt.

A munkacsoport vezetője úgy nyilatkozott, hogy a robot-sebészet után a betegek sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint hagyományos bypass-műtét után, kevesebb fájdalommal, kisebb heggel és kevesebb működési zavarral.

(Forrás: ACC Heart Health News, 2005, november 24)

Legolvasottabb cikkeink