• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elismerték az év dietetikusait

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A különböző kategóriák jól mutatják, hogy számos területen nagy szükség van a dietetikus szakmára.

Idén is átadta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) az „Év Dietetikusa" díjakat, 2008-ban az „Év Tudományos Dietetikusa" Bozóné Kegyes Réka, az „Év Terápiás Dietetikusai" pedig Nógrádi Katalin és Váradi Ferencné lettek, ám ez évben rendhagyó módon klinikai szakemberek mellett egy egész tanácsadó csapatot is elismertek. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dietetikai Szolgálat jelölése és díjazása adta az ötletet a Szövetségnek, hogy 2009-től a szakemberek mellett külön kategóriában legeredményesebb csoportok, szolgálatok, vállalkozások is kaphassanak elismerést.

Váradi Ferencné 1982 óta a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatóház Dietetikai Szolgálatának tagja, emellett számos konferencián tartott előadásokat a diabetesről, daganatos betegségekről, mindenhol hangsúlyozva a helyes táplálkozást és annak a betegségek gyógyításában való szerepét. Kezdetektől tagja az MDOSZ-nek. Gyakori interjúalanya rádiós és televíziós beszélgetéseknek, a Szerencsi Hírek „Egészségünkért" rovatában pedig rendszeresen jelennek meg felvilágosító, egészségnevelő írásai. Fontosnak tartja a vidéken végzett dietetikai munkát, klinikai és edukációs tevékenységei mellett Szerencsen tanácsadást végez, melyet a helyi és a környező települések betegei is jelentős számban látogatnak. Az „Év Terápiás Dietetikusa" címet Nógrádi Katalinnal megosztva kapta meg.

Nógrádi Katalin 32 évig dolgozott a Szent László kórházban, fő szakterülete a felnőtt és gyermek hepatológia, gasztroenterológia. 2000 óta MDOSZ vezetőségi tag, 8 évig az Új Diéta szakmai lap Szerkesztő Bizottságában tevékenykedett, jelenleg az Ellenőrző Bizottság tagja. Az [origo] egészség munkatársa és szakértője. A Májmoly portálon tölt be szakértői szerepet, emellett 5 könyv társszerzője, olvasószerkesztő, egészségügyi programok keretein belül oktatott kisiskolásokat, szaklapokban és online jelennek meg cikkei. Többször volt interjúalanya rádiós és televíziós beszélgetéseknek. Reader’s Digest kiadó két angol nyelvű könyv magyar fordításának a dietetikai szaklektorálását is elkészítette.

Bozóné Kegyes Réka, az „Év Tudományos Dietetikusa" díj nyertese 1996 óta tagja az MDOSZ-nek, emellett a Magyar Atherosclerosis Társaság dietetikai szekciójának tudományos titkára, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság vezetőségi tagja. Érdeklődési területe a szívbetegségek, elsősorban a szívelégtelenség és a szívműtét dietetikája, az alultápláltság kezelése és a tápláltsági állapot szűrése, a dietetikusok oktatása, és a gyakorlatra való felkészítése, valamint a bioimpedancia (módszer, amely a testösszetétel kimutatására alkalmas). A DIETS Socrates programon belül 2008-ban 12 nemzetközi találkozót koordinált sikeresen különböző felsőoktatási intézmények között, és angol nyelvű plenáris előadást és angol nyelvű prezentációkat is tartott nemzetközi kongresszusokon.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2005-ben alapította meg díjait azzal a céllal, hogy ösztönözze a szakmai fejlődést, valamint a dietetikusok csoportjának jobb megítélést és szélesebb körű ismertséget szerezzen. A különböző kategóriák jól mutatják, hogy számos területen nagy szükség van a szakmára, hiszen táplálkozási szakemberek dolgoznak kutatásokon, élelmiszeripari vállalatoknál, civil szervezeteknél, egészségügyi intézetek munkatársaként, terápiás szakemberként és tanácsadó vállalkozóként is. A díjazottak kiválasztásában többek között szerepet játszott a jelölt tudományos életben és szakmai fórumokon való aktív részvétele, kiemelkedő publikációs tevékenysége vagy más szakemberekkel való sikeres együttműködése.

A Szövetség dietetikus tagjai jelölhették tetszés szerint akár mind a három díjra a Szövetség egy dietetikus tagját, illetve önmagukat. A jelölttel való közvetlen munkakapcsolat nem volt feltétele a jelölésnek. A szavazásra jelöltek dolgozhattak terápiás dietetikusként, élelmezésvezetőként, cégeknél, szervezeteknél, illetve lehetnek civil területen, vállalkozóként. A szavazóbizottság egyszerű szavazattöbbség alapján hozta meg döntését.

Az MDOSZ célja a lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása, az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében, illetve a táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.

Legolvasottabb cikkeink