• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Időskori halálstatisztika: nem csak a betegség öl

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nem csak a betegség-mutatóink rosszabbak az uniós átlagnál, csúcstartók vagyunk az időskorban elszenvedett balesetek számában is.

Bár naponta esik szó az időskori krónikus betegségekről és azok mortalitási adatairól, ám méltatlanul szorulnak háttérbe azok a balesetek, amelyek következménye számos esetben végzetes lehet. Egy most elkészült hazai felmérés szerint az unió huszonöt országa közül a legrosszabb helyen Magyarország áll. Mutatóink tízszer rosszabbak mint az első helyen álló Görögországé. A nemzetközi projekt - amely mögött az EUNESE elnevezés alatt futó uniós cselekvési program áll - nem csak a balesetek számát, de az okokon kívül a megelőzés lehetőségét is vizsgálta.

Az Országos Közegészségügyi Központ által két éven át végzett kutatás tapasztalatait Dr. Bényi Mária, a projekt koordinátora ismertette Pécsett.

A hazai kutatás első állomása a Dél-Dunántúl volt, a munkában a pécsi egyetem szociológiai hallgatói kérdezőbiztosi feladatot vállaltak. E felmérési szakaszban 266 nő és 48 férfi vett részt. A kérdőíveken adott válaszokból kiderült, hogy a vizsgált populáció 37 százaléka az elmúlt három hónapban valamilyen ok miatt - szédülés, rosszullét, botlás - már egyszer elesett. Közülük 13-an ennél többször szenvedtek esés miatti balesetet. Az eséseknek kevesebb mint a fele végződött szerencsésen.

A projekt vizsgálta az időskorban gyakorta előforduló esések mögöttes okait is. Sikerült megállapítani, hogy a háttérben a már meglévő krónikus betegségeken kívül a rendszeres gyógyszerszedés áll, ami a legtöbb esetben legalább napi 3-4 féle készítmény együttes szedését jelenti.

A balesetek szempontjából meghatározó rizikófaktor lehet még az altatók szedése, amelyek a nappali éberséget, figyelmet illetve a megfelelő koncentráló képességet befolyásolják. Emellett szintén kockázatot jelent a romló látás, a csökkent hallás.

A program vizsgálta azt is: az időseket körbevevő fizikai környezet vajon mennyire befolyásolja a balesetek számát. Ebből kiderült, hogy a legveszélyesebb helyiség a fürdőszoba és a konyha, de komoly kockázatot jelentenek a lakásban lefektetett kábelek, a kicsi, de csúszós szőnyegek, a felpöndörödő, kiálló padlószőnyegek, a magasabb küszöbök is.

A vizsgálat kiterjedt a szociális otthonokban élők által elszenvedett balesetekre, illetve az ott lakók sérüléseinek epidemiológiájára. A szakemberek többsége úgy véli, hogy a bentlakásos , állandó egészségügyi felügyeletet biztosító intézményekben lakó idős emberek védettebb körülmények között nagyobb biztonságban élik hétköznapjaikat, ám az elvégzett kutatás ennek az ellenkezőjére jutott.

Kiderült, hogy ezeken a helyeken mintegy háromszor nagyobb az esések valószínűsége, mint az egyedül élők körében. Az okokat a kutatók azzal magyarázták, hogy ezek az idős emberek már többnyire védtelenebbek, csontjaik törékenyebbek. Kevésbé aktívak, mint az átlagos kinti körülmények között élő sorstársaik. Többször fordulnak elő náluk például érzékelési, konginatív problémák. Körükben az esések gyakorisága eléri a 30-50 százalékot.

Ebben persze közrejátszik, hogy a hazai szociális intézmények túlnyomó része még mindig több szintes, egyharmadukban nincs lift. E gondokat az intézmények már érzékelik, ezért az elmúlt néhány évben elvégzett rekonstrukciók során már több helyen fordítottak gondot az akadálymentesítésre, illetve a liftek beszerelésére.

A felmérés felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai szociális otthonok lakói közül 8000 embert ért valamilyen sérülés, a körülmények javításával viszont ez kétezerrel csökkenthető lenne.

Legolvasottabb cikkeink