• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Infarktus-kockázat: gondold meg és igyál!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Orvosi megfigyelések és epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják a mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező kardiovascularis hatását.

A közleményekben leginkább a bor – azon belül is a vörös bor – preventív hatásáról lehet leginkább olvasni. Egyesek a mérsékelt alkoholfogyasztás védő - koleszterint (HDL) emelő - hatását, míg mások gyulladás csökkentő hatását feltételezik, de kemény bizonyíték egyik lehetőségre vonatkozóan sincs.

Valószínűleg ez magyarázza azt a tényt, hogy ma kevés orvosi ajánlás „veszi a bátorságot" és javasol rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztást a pozitív életmód változtatás keretében. Talán az alkohol fogyasztás kedvező hatása mellett, a kedvezőtlen hatásoktól való félelem magyarázza mindezt. Egyszerűbb testsúlycsökkentést, több mozgást, a dohányzás elhagyását, megfelelő diétát javasolni, mint a mérsékelt alkoholfogyasztást. Pedig előbbiek nem mondanak ellent az utóbbinak, egymást ki is egészíthetik.

Egy neves belgyógyászati orvosi újságban (Arcives of Internal Medicine) ez év októberében közlemény jelent meg, melyben azt a kérdést feszegették, hogy vajon az egészségesen élő férfiak cardiovascularis rizikója tovább csökkenthető-e alkoholfogyasztással. Korábbi vizsgálatok e kérdést érbetegekben vizsgálták.

A vizsgálatba több mint 50 ezer, 40-75 év közötti, egészségügyben dolgozó férfi közül 8867 férfit választottak be, akik mind maximálisan egészséges életvitelűek voltak: nem dohányoztak, normál súlyúak voltak /BMI: 25 kg/m2 alatt/, naponta több mint 30 percig sportoltak és étrendjük is ideális volt (úgynevezett mediterrán diéta ). 16 éven keresztül – 2 évente – ellenőrizték állapotukat és életvitelüket is (kérdőívek segítségével) ellenőrizték. Regisztrálták alkoholfogyasztásukat, mind mennyiségi, mind az alkohol típusa szempontjából.

Kiderült, hogy az infarktus rizikója azok között volt a legkisebb, akik naponta 5-15g alkoholt fogyasztottak, ami átlagosan napi 2 italnak felel meg. Az absztinensek rizikóját 100 százaléknak véve e csoport rizikója 59 százalékra csökkent.

Ez az eredmény több szempontból is figyelemre méltó:

1. 16 éves, tehát igen hosszú (prospektív), követéses vizsgálatról van szó, ami az eredmények validitását növeli.

2. korábbi tanulmányok koronária betegekben vizsgálták az alkohol hatását, nem egészségesekben, vagy maximálisan egészséges életmódot folytató személyekben.

3. Napi 1-2 ital – úgy tűnik – még az egészséges életmód összes szabályát betartva is képes csökkenteni az infarktus rizikóját, vagyis az életmód szabályok mellett azokat kiegészíitő, komplementer szerepe lehet.

Azok az egészségesen élő férfiak tehát, akik naponta 2 alkohol tartalmú italt fogyasztanak 40-60 relatív százalékkal kisebb infarktus rizikóval rendelkeznek, mint az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó - de hasonlóan, egészségesen élő - társaik.

Íme egy eredmény, ami talán mindenkinek tetszik.

Legolvasottabb cikkeink