• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influteszt: gyanú vagy bizonyosság

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nem kell kormányzati megrendelés ahhoz, hogy a magyar szabadalmú eszközt használjuk a vírusdiagnosztikában.

Nem avatta országos jelentőségűvé a Nemzeti Influenza Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bújdosó László tisztifőorvos azt a tájékoztatót, melyen egy hazai szabadalom alapján elkészült új technológiájú, az influenza új variánsának kimutatására szolgáló diagnosztikai eszközt mutattak be a sajtónak. A meghívón szerepelt, de nem érkezett meg. Így a kissé cégreklám ízűre sikeredett rendezvényen a gyártó cégcsoport vezérigazgatója, Kern József kutató vegyész mondta el azt is, miért jó, hogy Magyarországé a szabadalom és az eszköz.


Az új, egyébként a WHO által átadott PCR-metodika és vírus DNS szerkezet alapján továbbfejlesztett eszköz újdonsága nem abban áll, hogy mindössze két óra alatt megbízható eredményt ad, hanem abban (s ez lett szabadalmaztatva), hogy a korábbi eszközökkel három lépésben elvégezhető vizsgálatot ezzel egyetlen lépésben, így kevesebb hibalehetőséggel lehet megejteni, ami megbízhatóbbá teszi az eredményt .

Mint megtudtuk, maga a technológia nem csak az influenza A (H1N1)v vírusdiagnosztika esetében alkalmazható, hanem bármely fertőző betegség kórokozójával működik, így várhatóan erre a technológiára a világjárványtól függetlenül is átállnak majd azok, akik – a világ bármely pontjáról – megvásárolják. Ezért is van nagy külföldi érdeklődés a most elkészült eszköz iránt, s hogy érzékelhessük a jelentőségét, Kern József elmondta, a hír hallatán meghívást kaptak az Egészségügyi Világszervezet augusztusi, a világjárvánnyal foglalkozó washingtoni konferenciájára is.

Akár Brazíliában vagy Indonéziában is gyárthatná a kifejlesztő, magyar tulajdonú Diagon Kft. az új influenza-tesztet, mely a gyártási és forgalmazási engedélyeket megszerezte, így akár a jövő héttől megrendelhető. Mivel a találmány, azaz az új technológia magyar kutatóktól származik, ezért a gyártást is Magyarországon végzi majd a cég, s innen szeretné ellátni a hazai laboratóriumokat éppúgy, mint a teljes kelet-európai régiót.


Megtudtuk, az OEP finanszírozási adatai szerint ma Magyarországon 12 olyan laboratórium működik, amely képes az eszközt alkalmazni, ezek jobbára az ÁNTSZ és egyetemek égisze alatt működnek. Kern szerint a laborvezetők döntésén múlik, hogy átállnak-e a külföldinél több mint ötven százalékkal olcsóbb, (egy mérés 1000-2000 Ft. között lesz), viszont gyors és megbízható módszerre, melynek másik fontos újdonsága a platform-függetlenség: a jelenleg a piacon kapható összes műszertípusban működik.

Azt könnyű belátni, hogy nem mindegy, milyen gyorsan derül ki az influenza tüneteire panaszkodóról, hogy valóban érdemes-e elindítani nála a vírusellenes kezelést, és elkülöníteni a még egészségesektől, így a fertőzés igazolására, a vírus azonosítására a járványidőszakban szükség lesz. S mivel a többi, piacon lévő teszt – a gyártó közlése szerint – jóval drágább, ráadásul minden gyártócég a saját országát igyekszik először ellátni, biztonságot adhat a tény: van magyar eszköz. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy a védőoltás és a vírusdiagnosztika területén is önellátó – fogalmazott mások helyett is büszkén, s a hazai vakcina előállító céghez igen hasonlóan Kern József.

Legolvasottabb cikkeink