• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kapjon infarktust a daganat!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Mióma embolizációt négy éve végeznek hazánkban, a Semmelweis Egyetemen túl vannak a századik sikeres műtéten.

A miómák a jóindulatú daganatos elváltozások legnagyobb csoportját alkotják, méretük néhány centimétertől a hasüreg nagy részét kitöltő nagyságig terjedhet. A szülőképes korú nők akár egyharmadát is érintheti, ám csak minden ötödik esetben okoz problémát. Az embolizáció után akár gyermeket is vállalhatnak a mióma miatt meddővé vált nők.


A mióma embolizáció a daganat okozta tünetetek jelentős csökkentésére, sőt, akár megszüntetését alkalmas intervenciós radiológiai beavatkozás, amellyel ráadásul megőrizhető a méh. Az első műtéteteket tizenöt éve végezték francia orvosok. Hazánkban először 2006-ban Pécsen, aztán két éve a Semmelweis Egyetemen is végeznek mióma embolizációt.


A századik sikeres beavatkozás apropóján tartott a napokban sajtótájékoztatót dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika igazgatója, dr. Sziller Péter. a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosa.

A kis beavatkozással, így a betegek számára gyors felépüléssel járó, meglehetősen eszközigényes eljárást Bérczi Viktor mutatta be. Az embolizáció során másfél milliméteres katétert vezetnek be a méhartériákba, és félmilliméteres szemcséket bejuttatva elzárják az ereket, így lényegében mesterséges infarktust idéznek elő. Míg a méh érdekes módon nem károsodik, a mióma akár felére zsugorodhat, s ezzel akár problémamentessé válhat. A műtét éber állapotban történik, enyhe fájdalomcsillapítást alkalmaznak. Az eljárást követő első órákban görcsös fájdalom jelentkezhet, amit fájdalomcsillapítókkal jól tudnak kezelni.  A beavatkozást mindig MR vizsgálat előzi meg.

Egy gyógyult beteg, Dorottya arról számolt be, ő miként élte meg a beavatkozást. Másfél éve műtötték, és mint mondta, teljesen jól van. Hat éve jelentkezett nála a mióma, ám évekig nem okozott gondot. Aztán egyre súlyosabbá váltak a tünetei, nagy fájdalmai voltak. A nőgyógyásza nem ajánlotta az eljárást, ám a nő nem akarta a méhét kivetetni, így az internet segítségével járt utána, milyen megoldás jöhet még számításba. Itt találkozott a speciális eljárással, és így jutott el az egyetem klinikájára.

Újabb lehetőség a konzervatív műtétekkel szemben a mióma embolizáció, fogalmazott Sziller Péter, aki úgy vélte, optimális megoldás a méh eltávolítása – kivéve, ha a nő még szülni szeretne –, hiszen amíg aktív a hormontermelés, addig új miómagöb alakulhat ki. A nyitott hasi műtét mellett a hastükrözés, a hüvelyen keresztül végzett műtéti eljárások is léteznek. Elmondta: az embolizáció veszélyes is lehet, hiszen megsérülhet a méhet ellátó artéria. A radiológiai megoldás nem végleges, hiszen a mióma ott marad, de jelentősen csökkentheti a panaszokat.


A speciális beavatkozást a világon mindenhol intervenciós radiológusok végzik. A radiológia ezen ága olyan klinikai irányzat, amely a hagyományos műtéti beavatkozásokkal szemben a testüregek megnyitása nélkül teszi lehetővé gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat. Országonként változó, hogy milyen százalékban alkalmazzák a mióma embolizációt, de az tény, hogy a nyugati országokban évente tízezerével végzik az ilyen beavatkozásokat, tette hozzá Bérczi Viktor, aki Angliában sajátította el az nagy szaktudást és kellő gyakorlatot igénylő eljárás fortélyait.

Legolvasottabb cikkeink