• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kenőmájas-teszt: lépre csaltak?

Egészségmagazin Forrás: Kosár Magazin Online

A felbontott májasok némelyike idegen, meghatározhatatlan szagú, más része erősen füst illatú volt.

Sokan szeretik a kenőmájast, hiszen általában olcsó és kiadós. Vannak, akik azért fogyasztják, mert húst nem esznek, de a kenőmájast nem tekintik annak. A kenhető húsféleség népszerűsége mellett szól nyilván az is, hogy könnyen és gyorsan lehet belőle reggelit vagy vacsorát esetleg a gyereknek tízórait készíteni. Minden amellett szólt, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megnézze, milyenek a piacon kapható májasok.

Szokásunkhoz híven, a kenőmájasok beszerezése során is igyekeztünk a piacon kapható legnagyobb választékból meríteni. Vásároltunk a sertés, a borjú és a baromfimájasokból is. Azokat a márkákat, fajtákat tettük kosarunkba, amelyeket a legtöbb boltban meg lehet találni. Összesen harmincegy mintát kóstoltunk meg - számoltak be lapjukban, a Kosár Magazinban.


A Dömölki Livia vezette tesztelő csapat a húskészítmények bírálata során az érzékszervi tulajdonságokat, azok erősségét vizsgálta, bírálta, végül minősítette. A teljes körű pontozásos érzékszervi bírálatot végző tesztelők fele olyan, az érzékszervi vizsgálatra alapvetően alkalmas szakértő volt, aki a húskészítményekkel szemben támasztott, a hatályos előírásokban rögzített követelményekkel tisztában van, valamint a terméktulajdonságok felismerésében és azonosításában kellő képzettséggel és gyakorlattal rendelkezik.

Így vizsgáltunk mi

A kenőmájasok vizsgálata során, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Ágazati Szabályzat szerint, a minta nem lehet kevesebb, mint egy önálló termékegység, esetünkben egy egész rúd. A készítményeket, tekintve, hogy hidegen fogyasztjuk őket, szobahőmérsékleten vizsgáltuk. A minták bírálata között néhány perces szünetet tartottunk, semlegesítésre pedig vizet, almát, kiflit fogyasztottunk.


Először a külső megjelenést, a termék csomagolását és a kenőmájasok külső megjelenését vizsgáltuk. A csomagolt termék nem lehet sérült, gyűrődött, ráncos, szennyezett, és a zsírkiválás sem megengedett. A folyadék és zselékiválás mértéke pedig, a nettó tömeg 2%-a lehet. Ami a külcsínt illeti, a májasok jó vizsgáztak. Ruhájuk gusztusos volt, a rúd alakú májasok kötésvége feszesnek, jól záródónak bizonyult.

Szép külső, szörnyű szagok?

A csomagolóanyagtól megszabadított kenőmájasok szagvizsgálata már nem hozott ilyen pompás eredményt. A műanyag fóliába csomagolt húskészítmények némi szellőztetés után kerültek elénk, és általában igen kellemetlen illatot árasztottak. A felbontott májasok némelyike idegen, meghatározhatatlan szagú, más része erősen füst illatú volt. Sajnos olyan minta is akadt, amelyik erősen savanyú szagával tette próbára a bíráló bizottság tagjainak érzékszerveit, és olyannal is találkoztunk, amelyiknek egyértelműen bőrke szaga volt.


Az egyik mintáról pedig nem túlzás álltani, hogy büdös volt, hírből sem ismerte az étvágygerjesztő illat fogalmát.


Ami a kenőmájasok állagát, pontosabban annak egyenletességét illeti, általában nem volt baj, csupán néhány minta volt darabos, zsíros vagy savanyú.

Miből is készül a kenőmájas?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a kenőmájas világos, szürkésbarna, homogén szerkezetű, jól kenhető húskészítmény, amit legalább 30 mm átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltve forgalmaznak, a hőkezelését pedig, főzéssel végzik. A késztermékben a máj aránya legalább 25 százalék. Ízének jellegét elsősorban a bors és vöröshagyma adja. A kenőmájas kiindulási anyagai: a sertéshús, a sertésfejhús, a sertés-véreshús, az ehető belsőségek, és a gyártási szalonna. Májas megnevezést, pedig csak akkor kaphat egy termék, ha a felhasznált máj aránya legalább 12 százalék.


A szabály ellenére, találtunk egy olyan májast, amelyiken a gyártó nem tartotta szükségesnek feltüntetni a máj arányát. De menjünk tovább, lássuk, mi minden van még a kenőmájasokban?
A gyártási vagy ipari szalonna, sertésbőrke, sertéshús mellett, van benne például sertéslép. Vagyis kissé lépre vagyunk csalva. Bizony. Abban a hitben, hogy sertésmájat eszünk, valójában egy másik belsőséget, lépet is etetnek velünk. A sertés kenőmájasok valódi összetételére már csak azért is érdemes felhívni a figyelmet, mert sokan, akik sertéshúst egyáltalán nem esznek, a májasokat szívesen fogyasztják.


A következő kellemetlen meglepetést a baromfimájasok összetevői okozták. Kezdjük mindjárt a sertésbőrkével, folytassuk a sertéshússal és a sertésszalonnával. Ráadásul tekintélyes mennyiségben lehetnek jelen, amit onnan lehet tudni, hogy százalékos arányban nem szerepelnek ugyan, de az összetevők sorrendjében előkelő helyen állnak a felsorolásban. (A teszt eredménye a Magazin hírlapárusoknál kapható, januári számában.)

Legolvasottabb cikkeink