• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még sincs járványügyi vészhelyzet?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Módosította a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatait az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

Míg korábban, augusztusban az OEK közölte, hogy tavaly összességében több mint tízezren betegedtek meg egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzésekben és közülük 2300-an haltak meg, hétfői tájékoztatójukon már „csak" 2800 fertőzöttről és 87 olyan halálos áldozatról volt szó, akik kifejezetten ilyen fertőzések miatt hunytak el. Az Európai Antibiotikum Nap alkalmából tartott rendezvényen Melles Márta, az OEK főigazgatója azt mondta: az antibiotikumok túlzott szedésével összefüggő kórházi fertőzések terén Magyarországon nem rosszabb, igaz nem is jobb a helyzet, mint Európában.

Öt éve hívják fel a figyelmet ezen a napon az antibiotikumok nem megfelelő használatára az Európai Unió tagországai. Még mindig sokan nem tudják, hogy ha nem akkor, nem azt, nem addig szedik ezeket a szereket a paciensek, ami, és amikor megfelel nekik, hozzájárulhatnak a multirezisztens kórokozók, azaz az antibiotikumokra nem reagáló baktériumok kialakulásához. Mindezt Paller Judit országos tiszti főorvos mondta a tájékoztatón.

Az OEK főigazgatója arról beszélt, hogy a multirezisztens kórokozók miatt kialakult kórházi fertőzések globális probléma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint Európában minden 18. beteg egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzés miatt fekszik kórházban. Ez azt jelenti, hogy naponta 80 ezer, összességében évente 3,8 millió pacienst ilyen kórokozó fertőz meg. Magyarországon hasonlóak az arányok: 10 ezer beteg közül egy-kettő fertőződik meg az egészségügyi ellátással kapcsolatosan. Tavaly összesen 2800 ilyen ápolt volt, közülük 30 százalék halt meg. Hozzátette: a halálos áldozatok intenzíven kezelt, súlyos állapotú betegek voltak, tehát halálukat nem egyedül a multirezisztens kórokozók okozták. Kifejezetten emiatt 87-en hunytak el.

Korábban a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban az OEK hivatalos honlapján azt volt olvasható, hogy súlyos járványügyi veszélyhelyzet van, és a betegek biztonságos ellátása érdekében sürgős, összehangolt kormányzati intézkedésekre és forrásokra lenne szükség. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre hétfőn Melles Márta megismételte, hogy globális problémáról van szó.

Legolvasottabb cikkeink