• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Napi háromszázért gyógyszerrel fogyhatunk

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A biztosító helyett most a gyártó támogatja az elhízás gyógyszeres terápiáját.

Bár a hazai felmérések szerint már kisebbségbe kerültek azok az állampolgárok, akik normál súllyal élnek, s az is tudható, hogy az elhízás jelentős egészségkárosító tényező, az utóbbi években elérhető gyógyszeres terápiát mégsem támogatja a biztosító. Míg a kövérség velejárójaként, (hol okaként, hol következményeként) jelentkező betegségek mindegyikét szakorvosi felügyelettel (és Tb-támogatott pirulákkal) próbáljuk leküzdeni, érdekes módon magát az elhízást nem, kevesen fordulnak szakemberhez, a gyógyszert pedig borsos ára miatt nem szedik.


Ezek az ellentmondások aztán meglátszanak: szakorvosi felmérések tanúsága szerint a diétát fél éven belül feladja a betegek fele, egy éven belül pedig 90 százalékuk visszahízza, amit leadott. A szív- és érrendszeri kockázatok persze nem csökkennek: a kóros vércukor – és vérzsír szint, a magas vérnyomás marad.


Ebből a helyzetből próbál most kiutat mutatni az Abbot Laboratories Kft., azzal, hogy mától lényegesen, mintegy 60 százalékkal csökkenti az elhízás terápiájában használatos, receptköteles gyógyszerének árát – jelentették be ma sajtótájékoztatón.


A telítettség érzését növelő, ráadásul az anyagcserét is fokozó, tehát az energia leadást is növelő szer szakorvosi kontroll mellett önmagában, illetve a komplex terápia részeként alkalmazva nem csak a súlyvesztésben segít, hanem – az eddig elvégzett több száz vizsgálat szerint – ennek révén jó hatással van a társult betegségek értékeire: csökkenti a kóros vércukor, a triglicerid és koleszerin-szintet egyaránt. A betegek egy részénél így 20 százalékkal csökkentette az egyéb gyógyszerek költségét.


Dr. Halmy László professzor, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke elmondta: annak ellenére, hogy szinte mindenki fogyókúrázik, ma már kisebbségben vannak a normál testsúlyúak. A veszélyes szövődményeket előrejelző haskörfogat csak a lakosság 53 százalékában mutat elfogadható értéket. Más vizsgálatok szerint a 65 év fölöttiek halálozásának 70-73 százaléka az elhízással összefüggésbe hozható betegségből adódik, de az arány magas a fiatalabbaknál is.


Az elhízás (obesitas) az egészségügyi világszervezet szerint is súlyos szövődményekkel járó krónikus betegség, mely nem csupán közvetlenül, hanem közvetett úton is koszorúér betegséghez vezet azáltal, hogy hajlamosít a magasvérnyomásra, cukorbetegségre, a zsíranyagcsere elétérésekre és a mozgásszegény életmódra. Ezek a tényezők nem összeadódva, hanem hatványozottan növelik a koszorúérbetegség kialakulásának esélyét, a hirtelen érkatasztrófák, a szívinfaktus vagy a stroke kockázatát. Jelentős súlytöbblet esetén a trombózis készség is fokozódik, s a keringésben megjelennek azok a gyulladásos jelek is, melyek jelzik az érfalon lévő plakkok sérülékenységét, a hirtelen érelzáródás kockázatának növekedését – ismertette a riasztó folyamatot Dr. Rónaszéky Aladár professzor.


A hiába kért biztosító támogatás oka egyébként nem a szerek hatékonyságában keresendő. Azok már bizonyítottak több tucat országban. Mint megtudtuk, a finanszírozó leginkább attól riad meg, hogy több millió olyan beteg él hazánkban, akinek indokolt volna a terápia - amely kifizethetetlen. Dr. Pados Gyula főorvos, egyetemi docens, mint a támogatási folyamatban jelen lévő szakmai társaság tagja elmondta: jelenleg olyan kérelem fekszik az OEP illetékeseinek asztalán (vagy fiókjában), mely a leginkább veszélyeztetett betegekre szűkítené a szerhez támogatással hozzájutók körét. Azok a diabetológusok, obesitológusok, hipertonológusok és egyéb kapcsolódó szakmák képviselői rendelhetnék támogatással a készítményt, akik magát a terápiát is végigkövetik.


A gyógyszeres terápia elterjedését persze nem csak az ára gátolja, hiszen összességében rengeteg pénzt elköltünk ilyen-olyan étrendkiegészítőkre, italporokra, csodadiétákra, egyebekre. Csakhogy maguk a betegek – mivel magát az elhízást nem tekintik betegségnek – nem az orvost, s nem a gyógyszert keresik legelőször.

Igaz, az elhízás sikeres gyógyszeres terápiája sem túl régi, ráadásul nem is túl jóhírű: az efedrin 1924-es felfedezése óta bevetett készítmények majd mindegyikét mostanra kivonták a forgalomból veszélyes mellékhatásaik miatt. Csak az 1990-es évek második felében váltak elérhetővé olyan gyógyszerek, melyek biztonságosak és ugyanakkor hatékonyak, ráadásul más-más folyamatok révén érik el a kívánt hatást: vagy a zsírfelszívódást gátolják, vagy a telítettség érzést és az energialeadást növelik. Ez utóbbival végzett saját vizsgálatok szerint a súlyvesztés egy év után is 10,2 kg volt, (míg a csak diétázók 6 kg-ot visszahíztak), s a lemorzsolódók aránya két év alatt is csekély (5 %). Egyéb kutatások szerint a gyógyszeres fogyás során a veszélyes szövődményekért felelős, speciálisan a hasban lerakódott zsírszövet csökkent (22%-kal), míg a bőr alatti zsír 17 százalékkal lett kevesebb. Javultak a betegek koleszterin, vércukor, és egyéb vérzsír-szint értékei.

Legolvasottabb cikkeink