• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kell félteni a korababákat a védőoltásoktól

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az utóbbi három évben 20 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság a javuló koraszülött-ellátásnak köszönhetően.

Nagyon veszélyesek azok a tévhitek, amelyek alapján sok szülő nem meri beoltatni a gyermekét a védőoltásokkal. Pedig nemcsak a teljesen egészséges, hanem az éretlenebb koraszülötteket is alapvetően kockázat nélkül lehet védeni például olyan fertőzések ellen, mint amelyet a rotavírus okoz, vagy mint a napokban egy tinédzser halálát eredményező menningococcus. Minderről dr. Kocsis István a Semmelweis Egyetem osztályvezető főorvosa és dr. Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt kedden.

Nagy siker, hogy a társadalom egészségügyi ellátását is reprezentáló csecsemőhalandóság az utóbbi időben jelentősen csökkent: 2013 és 2015. között 20 százalékkal - mondta Kocsis István. Ez azt jelenti, hogy az évi 90 ezer újszülött közül a korábbi 5 ezrelék helyett már csak 4 ezrelék, tehát körülbelül 360 pici huny el. A főorvos azt is hozzátette, hogy az idei adatok azt mutatják, hogy tartani tudják ezt az arányt.

A csecsemőhalandóság csökkenését olyan tényezők segítették, mint például az egyre korszerűbb szülészeti és koraszülött centrumok, a megújult PIC műszerpark, az egyre hatásosabb kezelések, többek között a szülés előtti tüdőérlelő szteroid alkalmazása. Ezen kívül ismét rájöttek arra, hogy milyen hihetetlen hatásos az anyatej, amelyet akár az első védőoltásnak is lehet tekinteni - mondta Kocsis István.

"Anyukák nélkül nem megy" - mondta a főorvos. Épp ezért az édesanyákat is bevonják a terápiába, ami nemcsak nagyon hatásos a koraszülött ellátásban, hanem így ellenőrzött körülmények között a szülők is megtanulják, hogyan kell majd otthon kezelni a piciket. A Semmelweis Egyetem megújult II. Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikáján ki is alakítottak anya-gyerek szobákat - tette hozzá a főorvos.

Póta György azt hangsúlyozta, hogy különösen az egy éves kor előtti babáknál nagyon veszélyes a rotavírus-fertőzés, és a gennyes agyhártyagyulladást okozó két menningococcus baktériumtörzs. Mind a rotavírus , mind a meningococcus ellen van védőoltás, amelyektől nem kell félteni a koraszülötteket sem. Sőt, nekik a legfontosabb beadni! - hangsúlyozta a főorvos. Kérdésre válaszolva a szakemberek hozzátették jelenleg még térítéses a menningococcus elleni oltás, de jövőre már ingyen juthatnak hozzá a szülők.

Legolvasottabb cikkeink