• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szakmai stop az implantátumnak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Hivatalosan is elfogadhatatlan a „bazális" implantátumok hazai alkalmazása.

Szakmailag elfogadhatatlan a „bazális" fogászati implantátumok alkalmazása - mondja ki állásfoglalásában a Szakmai Kollégium Fog és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa. A szakma határozott fellépésre azért volt szükség, mert a szabályozás kiskapuit kihasználva tömegesen alkalmazták a hibás módszert. A döntés eredményeként a bazális implantációt hamarosan sem hirdetni sem alkalmazni nem lehet - addig azonban nagyon fontos a közvélemény figyelmének felhívása! - tudatta közleményében Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész.

„A „bazális" implantátumok szakmai háttere és tudományos dokumentációja is sok szempontból nem mondható hitelesnek"- olvasható a hivatalos szakmai állásfoglalásban, mely arra is kitér, hogy nincsenek objektív és elfogulatlan vizsgálati eredmények, melyek alátámasztanák a gyártó és a forgalmazók által hangoztatott előnyöket. A Szakmai Kollégium arra is rávilágít, hogy a „bazális" fogászati implantátumok nem felelnek meg a korszerű, modern implantológia alapelveinek.

A módszert Nyugat-Európában sehol nem alkalmazzák, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hazánkban a szakma tiltakozása ellenére, a szabályozás hiányosságai miatt terjedhetett el. Ehhez hozzájárult a fogorvosok egy részének tájékozatlansága a bazális implantátumokkal kapcsolatban, valamint az alacsony ár – melyért később súlyos árat fizetnek a betegek.

„A legnagyobb problémát az jelenti ezeknél az eseteknél, hogy a beültetett implantátum körül teljesen felszívódik a csont. A nagyon vékony, keskeny állcsontba beerőltetett rendszereknél a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont is megsemmisül. Így az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene"- hívja fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla.

Azzal, hogy a Szakmai Kollégium szakmailag elfogadhatatlannak nyilvánította a „bazális" implantátumok alkalmazását, megvalósulhat a hazai implantológus szakma törekvése, hogy a páciensek ne találkozhassanak a rendelőkben az ilyen típusú rendszerekkel. Azonban ez időbe telik.

Ma még tele van az internet bazális implantációt népszerűsítő hirdetésekkel és weboldalakkal, ezért amíg a magyarországi forgalmazhatóság hivatalosan is megszűnik, fontos, hogy a lakosság értesüljön a módszer betiltásáról.

„Amikor valaki fogászati implantum mellett dönt, kérdezze meg a fogorvosát az általa alkalmazott technológiáról és mondjon nemet a bazális implantátumra" – tanácsolaja Czinkóczky doktor.

A Szakmai Kollégium egységes véleményének közlését megelőzően már született szakmai állásfoglalás az Implantológiai Társaság és az Országos Szakfelügyelő főorvos részéről, amelyet a Kollégium is elismer. A néhány hónappal ezelőtt kiadott állásfoglalás kimondta, hogy a „bazális" implantátumrendszer alkalmazása a szakma szabályai szerinti gyógyítás alapelveivel ellentétes, szakmai hibának minősül. Ez a korábbi nyilatkozat azonban nem bizonyult elegendőnek az ilyen típusú implantátumok alkalmazásának megakadályozásához, ezért volt szükség határozottabb lépésre. A Szakmai Kollégium nyilvános állásfoglalása viszont az eddig fennállt visszás helyzetet is megszűnteti. 

Legolvasottabb cikkeink