• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új vírus: több a gyanús, mint a beteg

Egészségmagazin Forrás: Weborvos- MTI

Elkülönítés, ágynyugalom, lázcsillapítás és folyadékpótlás - nem kell speciális eljárás.

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 24 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintáját vizsgálta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ. Három esetben igazolták az új influenza vírus kóroki szerepét, így az eddig megerősített esetek száma 2009. május
29. óta 105.


Az OEK által munkanapokon 8.00-16.00 óra, munkaszüneti napokon 9.00-13.00 óra között működtetett (06-80-204-217) ingyenes zöld számra (kedd 8-16 óra között) 24 hívás érkezett, amelyekben főként az influenza elleni védőoltásról érdeklődtek.

Ágynyugalom, lázcsillapítás, folyadékpótlás
Ha valaki észleli magán az új influenzavírus okozta megbetegedés tüneteit, lehetőleg ne menjen a rendelőbe, inkább hívja házhoz az orvost - közölte Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese. A betegség tünetei ugyanazok, mint a "hagyományos", szezonális influenzáé és általában 3-4 nap, maximum egy hét alatt - a láz csillapítása mellett - gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak.


Ha menni nem muszáj, a betegségről a háziorvost mindenképpen értesíteni kell, s ő értesíti az új típusú influenza gyanújáról a kistérségi tisztiorvosi szolgálatot. A vizsgálatokhoz szükséges mintát a betegtől a háziorvos is leveheti, vagy az ÁNTSZ munkatársai keresik fel a beteget az otthonában, de általában a telefonos kikérdezés a jellemző. A jövőben nem vesznek minden betegtől vizsgálati anyagot - közölte Szolnoki István.


Mivel a betegség cseppfertőzéssel terjed, a főosztályvezető-helyettes azt javasolja, hogy a beteg lehetőség szerint kerülje a közvetlen kontaktust a családtagjaival is. A fertőzés csökkentése érdekében használjon maszkot és ugyanezt tegyék családtagjai is. Használati eszközeit tárolja és tisztítsa elkülönítve, a család által közösen használt eszközök gyakori fertőtlenítése ajánlott.


A betegnek ágynyugalomra van szüksége, lehetőleg kerülje a túlzott fizikai megterhelést és ezt a tanácsot ajánlatos a betegséget követő 2-3 napban is megfogadni.


A kezelést illetően Szolnoki István kitért arra: a lázcsillapításon kívül fontos még, hogy ha az orvos egyéb speciális gyógyszert is felírt, akkor azok szedését minél hamarabb el kell kezdeni. Ajánlott még a sok folyadék és a gyakori szellőztetés.

A szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy szabad levegőn jobban hígul a vírus, nem annyira fertőzőképes, mint zárt térben, illetve a közvetlen napfény elpusztítja a vírust.

Legolvasottabb cikkeink