• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Euromedic partnerség töretlen

Egészségpolitika Szerző:

A magyar egészségügyben maradnak, mert itt nőttek fel - mondja Joseph Priel elnök.

 

„Mi minden külső körülmény ellenére a magyar egészségüggyel maradunk, hiszen itt nőttünk fel" – a Euromedic-sztoriról Joseph Priellel, a Euromedic International elnökével beszélgettünk.

Elnök Úr, Ön soha nem adott még interjút: mondana néhány mondatot az Euromedic történetéről?

A Euromedic márkát 1995-ben kezdtük el bevezetni a piacra, így tehát éppen ebben az évben, 2013-ban lettünk 18 évesek, azaz „nagykorúvá váltunk". Minden területen letettük az érettségi vizsgát, a cégcsoport töretlenül nő és fejlődik. Az elmúlt évek kemény munkája nyomán a cég mostanra egy professzionálisan működő vállalatcsoporttá állt össze, mely meghatározó szerepet játszik a magyar egészségügyben, és bátran mondhatom, hogy jelentősen hozzájárul az egészségpolitikai célok megvalósításához.

Menjünk vissza a kezdetekhez. Ön találta ki a cégnevet és tervezte meg a cég logóját. Miről szól a Euromedic?

1995-ben már négy éve működött az általunk alapított IMC diagnosztikai központ a MÁV Kórházban, és két éve voltunk az OMKER Rt. tulajdonosai. Az IMC-ből kiszálltam és megalapítottam az Euromedic Pharma és Trading cégeket, amelyek gyógyszer- és fogyóanyag forgalmazással foglalkoztak. Akkor a Euromedic filozófiája pontosan ugyanaz volt, mint ma: partnerség a magyar egészségüggyel, partnerség a kórházakkal. Szállítunk, raktározunk, finanszírozunk és segítjük a folyamatokat: mi minden külső körülmény ellenére a magyar egészségüggyel maradunk, hiszen itt nőttünk fel.

Ám az elmúlt két évtizedben nagyon sok minden változott.

Mi olyanok vagyunk, mint egy család. A cég számára óriási stabilitást jelent, hogy kollégáink nagy része 18-20 éve dolgozik velünk, és szeretik a munkájukat. A kilencvenes évek eleje óta, amikor valami nehézség adódik és megkérdezik tőlem, hogy „Mi lesz?", mindig azt válaszolom, hogy: „Jó lesz". És ha végiggondoljuk azt, hogy a magyar egészségügyben mi minden történt az elmúlt 20-25 évben, közösen elég szép és hosszú utat tettünk meg…

Honnan indult ez az út?

Egészen pontosan 1991. október 8-án, amikor megnyitottuk az International Medical Centert a budapesti MÁV Kórházban. Egy központtal kezdtük, 18 évvel később, amikor kiszálltam a Euromedic Diagnosztika menedzsmentjéből, több száz központot üzemeltettünk 15 európai országban.

Hogyan lett az IMC-ből Euromedic Diagnosztika?

1999 szeptemberéig csak Magyarországon működött az IMC. Nyolc központunkban megtanultuk, hogyan kell hatékonyan üzemeltetni a képalkotó diagnosztikát, majd 1999 szeptemberében Mészáros Jánossal együtt társultunk a GE Equity-vel és a Dresdner Bankkal, a közép-európai országok felé bővítettük tevékenységünket, beszálltunk a dialízis ellátásba, és ezzel párhuzamosan felvette a cég a Euromedic Diagnosztika nevet.

Miért adták el 2009-ben a Euromedic Diagnosztikát?

A pénzügyi befektető tőkét tesz be egy vállalkozásba, amit aztán megfelelő hozammal akar belőle kivenni. A Euromedic Diagnosztika tulajdonosi között az idők során ott volt az Elbit, a GE Equity, a Dresdner Kleinwort Benson, a Global Environment Fund, az IFC, az ING Bank, a Warburg Pincus, majd a Merrill Lynch és az Ares Life Sciences. 2009-ben a befektetők azért adták el a céget, mert az sikeres volt és közel egymilliárd eurót ért. Ne feledjük: akkor Európa 15 országában 262 képalkotó diagnosztikai, dialízis és sugárterápiás központot, valamint laboratóriumot üzemeltettünk.

Miért kellett 1999-2009 között külön futtatni a két céget?

Elsősorban azért, mert a kereskedelemmel foglalkozó Euromedic Pharma és Trading tevékenysége nagymértékben eltér a képalkotó diagnosztikai szolgáltató szereptől. Nem akartuk összekeverni a két tevékenységet – ezért tudott 2009 után is kiválóan dolgozni egymás mellett a két hasonló nevű cég.

Aztán 2009 után miért nem dőlt hátra és vagdosta az osztalékszelvényeket?

Ahogyan említettem, a Euromedic filozófiájának lényege a partnerség a magyar egészségüggyel, partnerség a kórházakkal. Fontosnak tartom, hogy mindenki érezze: mi minden nehézség ellenére a magyar egészségüggyel maradunk. Ennek is köszönhető, hogy virágzunk. A Euromedic Pharma Zrt. az OEP és a kórházak meghatározó gyógyszerszállítója, nem mellesleg a magyar radiológusok és radiográfusok egyik legfontosabb mindennapi partnere: hiszen a mi kötelezettségünk az összes magyar kórház röntgen- és MR-kontrasztanyagokkal történő ellátása, amely egy nagyon szép, de ugyanakkor hatalmas felelősséggel járó feladat. A Euromedic Trading Kft. egyszer használatos eszközöket nyújt a magyar egészségügy számára, a két éve alapított Euromedic Technology Kft. pedig minőségi technológiával szereli fel – jellemzően uniós pályázatok keretében – a magyar kórházakat. A közelmúltban megvásárolt Medicor Szerviz Zrt. szervizszolgáltatást nyújt a kórházaknak, tevékenységünk legújabb területe pedig az idén alapított Euromedic Dent Kft., amely a fogászati fogyóanyagok kereskedelme mellett a fogászati turisztikai szolgáltatások terén is tevékenykedik.

Mit gondol, van helye a magántőkének a magyar egészségügyben?

Ne haragudjon, de rossz a kérdésfeltevése. Szerintem a vállalkozó kedvnek van helye ebben a szektorban. Én 1991 óta a magyar egészségügyet szolgálom. Volt, amikor ezt PPP-projektekben lehetett megvalósítani, mert nem volt beruházási forrás, aztán hatékony disztribúciós rendszereket kellett létrehozni, ebben segítettünk, az elmúlt években az egészségügy finanszírozására volt szükség, és ebből vettük ki a részünket, amikor pedig az uniós beruházási források hatékony felhasználására van szükség, abban működünk közre. A magyar egészségügy igaz partnerei vagyunk – az én Euromedic-történetem erről szól.

Elnök úr, gondolom, eljutott Önhöz annak a híre, hogy a Euromedic Diagnosztika nevet váltott. Mit gondol erről?

Nem tudom miért változtatott nevet a cég, mint mindenki más, én is a sajtóból értesültem a névváltozásról. Mint említettem, a két cégcsoport békében működött egymás mellett az elmúlt években, mivel nem jelentünk egymás számára konkurenciát. Őszintén kívánom, hogy a Diagnoscan Magyarország legalább olyan sikeres pályát fusson be a jövőben is, mint amire büszkeségre okot adó múltja predesztinálja.

Legolvasottabb cikkeink