• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A forrásokat továbbra is biztosítják az SMA-szűréshez

Egészségpolitika Frissítve 2024.02.01 Forrás: Weborvos összeállítás
A forrásokat továbbra is biztosítják az SMA-szűréshez

A szűréseket továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban végzik. Kormányinfó.

Továbbra is lehetőség lesz az újszülöttek SMA-szűrésére, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. A szűréseket továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban végzik, igény esetén minden újszülött, minden várandósság esetén lesz rá lehetőség. Emlékeztetett: zajlott egy 14 hónapon át tartó program, amelynek keretében 2022. november 1-től 2023. december 31-ig végeztek ilyen szűréseket. Ez lezárult, de a forrásokat ezután is biztosítják a szűrésekhez - jelezte az MTI tudósítása szerint. 

Helytelen élősködés volt a bérnővéri rendszer, az átalakításból is származhatnak a kórházi kijelölések 

Nemrég újabb 12 kórházban jelentették be a leállást a januári kijelölések után, miért van ezekre szükség, kérdezte az Index. Az ezzel kapcsolatos hírek és valóság között nincs mindig teljes összhang, válaszolt Gulyás, majd részletezte, hogy januárban 38 kijelölés volt összesen az egész országban. Kijelölés az is, amikor egy adott ellátástípus nem az egyik, hanem a másik kórházban van, mondta. 8 csak néhány órára, két hónapnál hosszabb időre történt kijelölés összesen három van. Azt remélem, hogy ezek olyan átmeneti nehézségek, amik olyan, amúgy helyes döntésekből jönnek, mint a bérnővéri rendszer szabályozása. Gulyás szerint a bérnővéri rendszer helytelen élősködés volt egyes cégek részéről, de ez majd rendeződik, írja a Telex

Az ügyeleti ellátásról

Az idei év második felében, vagy jövőre csatlakozhat Budapest az új, országos alapellátási ügyeleti rendszerhez – mondta az újságírói kérdések során a politikus, megjegyezve ugyanakkor, hogy most is a fővárosban a legkönnyebb ügyeleti ellátáshoz jutni, mert nagyon sok a kórház, írja a MedicalOnline. Arra a felvetésre, hogy Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója – az OMSZ feladata az új ügyeleti rendszer szervezése és koordinálása – korábban idén márciusra ígérte a budapesti csatlakozást, a kabinetminiszter úgy reflektált, eddig is bölcs döntés volt, hogy mindenütt csak azt követően vezették be az új ügyeleti rendet, hogy azt megfelelően előkészítették. Hozzátette, néhány hónapnyi csúszás másodlagos ahhoz képest, hogy az új ügyeleti ellátás jól működik.

Magánorvosi ellátást bárki, akár egy önkormányzat is létrehozhat – jelentette ki a miniszter, amikor arról kérdezték, miért utasította el az OMSZ Budaörs kérését, hogy saját zsebből fizetett ügyeletetet tartson fenn a településen. Gulyás Gergely álláspontja szerint az egészségügyi ellátás nem csak állami monopólium, abba senki nem szólhat bele, hogy az önkormányzat ügyeletes orvost alkalmazzon, ám ez az ellátás nem lehet az állami ügyeleti ellátás része.  

Legolvasottabb cikkeink