• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kérheti a beteg, hogy az orvos ne hosszabbítsa meg a szenvedéseit

Lapszemle 2023.11.30 Forrás: inforadio.hu
Kérheti a beteg, hogy az orvos ne hosszabbítsa meg a szenvedéseit

"Lehet a betegnek hagyni, hogy aktív, heroikus orvosi beavatkozásokkal ne próbáljuk meghosszabbítani az életét..."

Az orvos lelkiismereti okból megtagadhat bármilyen beavatkozásban való részvételt. Erre Magyarországon az egészségügyi törvény ad lehetőséget – mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának újonnan megválasztott elnöke. Kereszty Éva hozzátette: a MOK-nak nincs egységes állásfoglalása az eutanáziáról, ugyanakkor aktívan részt vesz az arról folytatott társadalmi párbeszédben.

Az 1997-es egészségügyi törvény leszögezi, hogy az orvosnak az egyik legalapvetőbb joga az, hogy lelkiismereti okból bármilyen beavatkozásban való részvételt megtagadhat, ami ellenkezik az ő lelkiismereti meggyőződésével – mondta Kereszty Éva Karsai Dániel ügyvéd eutanáziakérelme kapcsán, amely már a parlamentben is napirendre került. (A gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenvedő férfi beadvánnyal kereste meg az Emberi Jogok Európai Bíróságát, mivel szeretne dönteni arról, miként is érjen véget saját élete.)

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke hozzátette, ez a szabály alapvetően a mesterséges terhességmegszakításra vonatkozott, de teljesen kiterjesztő értelemben használja a törvény. Ezért szerinte ha mód volna az aktív eutanáziára, az orvos megtagadhatná, ha nem akarna részt venni benne. "Nyilván ezt a saját intézményében, ahol dolgozik, előre be kell jelenteni, tehát ez nem eseti döntés, hanem elvi jelentőségű, és úgy kell megszervezni a kórház életét, hogy ez ne akadályozza betegellátást" – mondta Kereszty Éva.

Az elnök hangsúlyozta, az eutanázia esetében az orvosok véleménye is megoszlik, mert két érv közül kell választani: a szenvedést meghosszabbítsuk-e mindenáron, mert az élet szentsége ezt jelenti, azzal szemben a másik álláspont szerint a szenvedést nem kell meghosszabbítani, és tisztelni kell a másik embert annyira, hogy az ő döntését elfogadjuk. Kiemelte, hogy itt az a lényeg, hogy a beteg szeretne valamit, meggyőződéssel kéri, és ezt vagy megtagadjuk tőle, vagy tiszteletben tartjuk ezt.

A jelenlegi magyar szabályok szerint azt lehet kérni, hogy engedjenek utat az orvosok a betegség természetes lefolyásának. "Lehet a betegnek hagyni, hogy aktív, heroikus orvosi beavatkozásokkal ne próbáljuk meghosszabbítani az életét, ha minden aktuális orvosi tudásunk azt mondja, hogy nem tudjuk megmenteni az életét, és minden kezelés mellett körülbelül egy éven belül meg fog halni. Tehát a szenvedést nem nyújtjuk meg" – magyarázta Kereszty Éva. Szerinte ez a felfogás egybeesik azzal, amit II. János Pál pápa Evangélium Vitae enciklikája mond, hogy nem szabad a beteg szenvedéseit megnyújtani egy túlbuzgó orvosi beavatkozással.

További részletek az inforadio.hu-n

Legolvasottabb cikkeink