• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

KÉT JELES NAP KÖZÖTT EGY FURCSA HÉT

Egészségpolitika 2024.06.29 Forrás: Weborvos Szerző:
KÉT JELES NAP KÖZÖTT EGY FURCSA HÉT

„A fővárosi, számos nagyvárosi önkormányzat a tesztországa, próbapályája lehet az emberközpontú politikák kialakításának” – dr. Szepesi András jegyzete.

Gondolatok az elmúlt hétről, amelyekből talán összeáll a mozaik.

Ivan Dan

Előző jegyzetemet június 21-én, a nyári napéjegyenlőség napján kezdtem el írni, ami éjfélkor szép csendesen átfordult Szentendre ünnepnapjába, régiesen búcsújába, a fény ünnepébe, amit itt mindenki a dalmát nevén Ivan Dan-nak nevez. Dalmátot írok, mert horvátok, montenegróiak és más adriai népek a török elől menekülve még 1541 előtt megérkeztek ide, hogy azután itt vészeljék át, főleg a Pilis erdeiben vagy a vízjárta Szentendrei-szigeten, a törökdúlást. Mert a városkát porig rombolták.

Érdekes, talán vicces módon, a Magyarországról kivert, de a Balkánon még gorombáskodó törökök elől menekült 1690-ben egy jelentős szerb közösség, Arsenije Carnojovics ortodox pátriarka vezetésével, hogy főleg Szentendrén és környékén találjon otthont. Itt építse fel templomát, iskoláját, mert ez kell a túléléshez. A XVIII. század folyamán felépült Szentendre ma is álló hét barokk temploma: a Pozsarevacska, amit a Pozsarevácról származók, a Csiprovacska, amit a csiprováciak (ez ma római katolikus), az Opovacka az opovácsiak, (ma református), a Belgrádot a belgrádiak, (ma szerb püspöki templom), a tobakosok, azaz tímárok építették a Preobrazsenszkát, valamint görög kereskedők építették Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére a Blagovestenszkát. A mai Izbégi római katolikus templom szintén szerb építésű, és a nyolcadik, a templomdombra épült régi templom, amit a katolikus horvátok és dalmátok tisztelnek otthonuknak.

Utolsó telepesként, a törökök utáni néptelen vidékekre elindult Ulmból és környékéről egy különös exodus. A túlnépesedő sváb családok, akik Mária Terézia és utódai kiváltságaitól kecsegtetve elindultak a Dunán lefelé, durva deszkákból ácsolt hajócskáikon, amelyeket az emlékezet „Ulmer Schachtel”-nak, ulmi doboznak őrzött meg. Ezekből kikötés után órák alatt meg lehetett építeni az első kunyhót embernek, háziállatnak, hogy védje őket a középeurópai időjárás viszontagságaitól. Őket sokáig dunai svábnak, Donauschwaben-nek nevezték és Szentendrén is maradt egy kis közösségük.

Ebből a nagyon különböző, de alapvetően nem gazdag, de nagyon szorgalmas embercsoportokból álló mozaikból, a helyi magyarokat is integrálva létrejött egy máig élő, változó, de mindenképpen szerethető közösség. Amelyik immár 300 éve Ivan Dan estéjén mécsesesekkel világítja ki a városka templomait, tereit, utcáit és a Duna partját. Zene, dalok, ételek és illatok járják be a környéket, a mindenütt világító mécsesek varázslatos fényében.

Szent Iván éjszakája, álommal

Majd eljön június 23 éjszakája, ami a következő hajnalig tart. Ez is valami csoda, mert Keresztelő Szent János születésnapja találkozik valamilyen ősi, pogány természetünneppel, hogy azután összeálljon abba a vicces és simogató Szent Iván éjbe, amelynek álmáról a zseniális William Shakespeare írt vígjátékot, el ne felejtsem, hogy ez Arany János fordításában már több mint 150 éve a miénk is.

Foci EB

Erre a hétre esett egy másik „pogány ünnep” (bocsánat, csak egy kis áthallás) a foci Európa Bajnokság minket érintő része. Két elvesztett meccs után a harmadikat megnyertük, és ha a csoportok egyes párosai „megfelelő” eredményt hoznak, akkor továbbjutunk. Szerdán éjfél körül derült ki, hogy nem sikerült. Szomorúság. Talán kicsit fellengzős, de ide illik egy régi latin idézet: „Victrix causa diis placuit sed victa Catoni” A győztes(ek) ügye az isteneknek tetszett, a legyőzött Catónak.

Számos honfitársunk képzelheti magát Cato helyébe, reménykedve, hogy egyszer fordul a kocka. Jegyezzem meg, hogy itt is többfelé szakad az ország közvéleménye. Sokan mondják, hogy miután jó évtizedig a foci fejlesztése kiemelt program volt Magyarországon, elvárhatunk eredményeket is. Az kétségtelen, hogy ez a népszerű sport sok ember és főleg gyermek számára lett elérhető az infrastruktúrafejlesztések tömege révén, és a számos új stadion a népszórakoztatás számára is kulturált lehetőségeket kínál. Legfeljebb kicsit keserűen azt jegyezhetjük meg, hogy a számos zöldmezős stadionnal szemben egyetlen zöldmezős kórház sem épült, és annak a tervezését is leállították, amelyik 45-50 év után az első ilyen kórház lehetett volna. De ne adjuk fel, az Európa Tanács előttünk működő soros spanyol elnöksége valami hasonló programot kezdeményezett, ha mi folytatjuk, abból nálunk is lehet valami előrelépés.

Főpolgármester

Ha manapság valamelyik külföldi barátom elkezdene engem faggatni a hazai belpolitikáról, első példabeszédemben a főpolgármester választást mesélném el. Hogyan lehetséges, hogy egy közel kétmilliós metropolis, több mint 800 ezer szavazója, két személy között csak 41 szavazatnyi különbséggel (durván 0,01%) voksol, az szinte hihetetlen. És hiába dumálunk demokráciáról, meg érvényességről, és hiába hozott szigorú döntést a voksolás érvényessége mellett legalább két legfölsőbb jogi instancia, hogyan fog ez a főváros működni? Csak a föld szintjén és alatta közlekedve, tiszta utcákon, megfelelő informáltság és jó közegészségügyi viszonyok mellett, vonzó programokkal, városmarketinggel és jövedelmező idegenforgalommal? Vagy lélekölő vitákkal, politikai csatározásokkal végkimerülésig?

Semmelweis Early Bird, avagy előre hozott Semmelweis-nap

Csütörtökön, pénteken elkezdődtek a Semmelweis-napi ünnepségek. A hivatalos ünnep 2010 óta július elsején van, és munkaszüneti nap az egészségügyiek és az egészségügyben dolgozók számára. Idén hozzákapcsolható a hétvége, így sokan egy egész hosszú hétvégényi pihentető jutalmat kapnak. De azok is ki tudnak nyújtózni és egy kis vízpartot élvezni a nyarat, akik közben ügyeletesek, mert nincsenek beszorítva a hétköznapok pörgésébe. Érdekes, lassan egy napja megvolt a központi ünnepség, de a kitüntetettek listája még nem látható. De azért „bianco”, gratulálunk nekik! Akik a mai közösségi egészségügyben megmaradnak, helytállnak, minden elismerést megérdemelnek.

Európa Tanács

Van még egy okunk július elsejét figyelni, akkor kezdi Magyarország az Európa Tanács soros elnökségét ellátni. Remélem, eszükbe jut a „spin doctoroknak” hogy a kezdőnap és a világon az egyik legismertebb magyar ember összefüggését okosan használják. Mert Európa Tanácsának soros elnökségét nem egy politikus, hanem egy ország látja el. Természetesen politikusok jelennek meg az ország képviseletében, a szakterületeknek és témáknak megfelelően. Három ország ad egy 18 hónapos ciklust, mi Spanyolország és Belgium után zárjuk a sort. A legfontosabb: biztosítani az unió kiegyensúlyozott és jogszerű működését. A mozgástér az egyes programok előkészítésében és menedzselésében van, ami a 27 tagállamnak nyújtott hasznosság mellett a soros elnök ország tekintélyét, presztízsét növeli. Különféle okok és előzmények miatt a most kezdődő elnökségi ciklus igencsak fontos lesz Magyarország számára. Reménykedjünk, hogy ezt az összes szereplő mélyen megérti.

Találjuk ki Magyarországot!

Az elmúlt hetekben sok bajról írtam az egészségügy tájairól. Tudom, hogy manapság minden politika. De nekik se sikerül minden. Avagy az egyiknek igen, a másiknak nem. És ismét fordítva. Új Messiás, új párt felbukkanása jelzi a szavazók elégedetlenségét. Segítségükkel az egyik erő legyőzheti a másikat. Jobb lesz ez mindenkinek? De biztos? Én már szkeptikus vagyok. Meg kellene nézni, hogyan csináljak a parlamentáris demokrácia kulisszái között azok a pártok, amelyeknek az országában jó élni…

Ki kell találni sürgősen, mert sokkal több romlást már sem az egészségügy, sem a betegek nem bírnak ki. Történelmi helyzet kezd kialakulni: a két választás rengeteg meglepetést hozott. A pártstruktúra jelentősen átalakul, sokfelé tisztújítás következik. Nagyon komolyan fel kell tenni nekik a kérdést: hogyan akarják Magyarország és minden lakója sorsát megjavítani? Hogyan fognak ennek érdekében két választás között együttműködni? A fővárosi, számos nagyvárosi önkormányzat a tesztországa, próbapályája lehet az emberközpontú politikák kialakításának. Mert ennél fontosabbat Magyarország és lakói számára ma nem tudok írni, mondani.

A szerző korábbi írásai itt olvashatók

Kapcsolódó hírek