• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lezajlottak az első, új szakmaterületi ráépített szakvizsgák

Egészségpolitika 2024.04.30
Lezajlottak az első, új szakmaterületi ráépített szakvizsgák

Első alkalommal tizenöt gyermektraumatológia és tizennyolc gyermeksürgősségi orvostan szakvizsga bizonyítványt nyújtottak át.

A Nemzeti Vizsgabizottság szervezésében 2024. április 23-án és 25-én első ízben kerültek megrendezésre a gyermektraumatológia és a gyermeksürgősségi orvostan szakorvosi szakvizsgák - adta hírül az Országos Kórházi Főigazgatóság portálja. 

2024. február 12-én megjelent a Magyar Közlöny 2024. évi 15. számában a belügyminiszter 7/2024. (II. 12.) rendelete, amely a gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai ellátással kapcsolatos módosításokat is hozott. A jogszabálynak megfelelően ezentúl lehetőség nyílik a csecsemő- és gyermekgyógyász, valamint az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosok számára a gyermeksürgősségi orvostan, illetve a gyermeksebész és az ortopédia-traumatológia szakorvosoknak pedig a gyermektraumatológia ráépített szakvizsga megszerzése.

Az OKFŐ Szentkirályi utcai Országos Egészségtudományi Szakkönyvtárának terme (korábban a Budapesti Királyi Orvosegyesület székházának Semmelweis-terme) méltó helyszínt biztosított az első oklevelek ünnepélyes átadására. A két szakterület grémiumvezetői és prominens képviselői tanácskozást tartottak az ellátást, valamint a szakvizsgákat, szakvizsgáztatást érintő kérdésekről, melynek keretén belül április 23-án Dr. Bene Ildikó az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese tizenöt gyermektraumatológia, majd április 25-én Dr. Páva Hanna, a Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság vezetője tizennyolc gyermeksürgősségi orvostan szakvizsga bizonyítványt nyújtott át.

A Nemzeti Vizsgabizottság osztályvezetője, sköszöntőjében üdvözölte a jogszabályi kezdeményezést és rámutatott a két új szakterület bevezetésének aktualitására. Az OKFŐ és a szakterületek képviselői kiemelték, hogy bár ezek létező szakterületek voltak korábban is, a jogszabályok megszületésével sikerült egy olyan keretet teremteni, ami emeli a szakma presztízsét és a hivatalos szakképesítések létrehozásával magasabb szintű képzés és betegellátás biztosítható.

Legolvasottabb cikkeink