• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Más az alapító okirat és más a mindennapi gyakorlat

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az Országos Onkológiai Intézetnek az egész országból el kell látnia betegeket, de nem minden beteget.

Az Országos Onkológiai Intézetnek (OOI) az egész országból el kell látnia betegeket, de ez nem azt jelenti, hogy minden beteget; az irányadó többek között az intézet alapító okirata - mondta Thurzó László professzor, az Onkológiai és Sugárterápiás Szakmai Kollégium elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.


Thurzó László szerint elsődleges, hogy a beteget a területileg illetékes kórháznak kell ellátnia, és szakmailag indokolt esetben kell tovább küldeni egy magasabb ellátási szinten lévő intézménybe. Hozzátette: nehéz megmondani, hogy adott esetben mi az indokolt magasabb szint egy műtét elvégzésénél. A professzor szerint "fordított eset" is létezik, vagyis az, ha a progresszivitás csúcsán lévő intézmény azért utalja vissza a betegek egy alacsonyabb szintű intézménybe, mert úgy ítéli meg, hogy az adott beavatkozást ott is el tudják végezni.


Az Országos Onkológiai Intézetnek alapító okirata - amely szerint állami feladatként ellátandó alaptevékenysége az ország teljes területére kiterjedő felvételi körben a daganatos járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása és követéses gondozása - alapján el kell látnia a területen kívülről érkező betegeket is - mondta Thurzó László professzor.

Hozzátette: irányadóak még az ellátásra vonatkozóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat előírásai.
A mindennapi gyakorlat azonban kicsit más, nehéz megmondani, hogy szakmailag indokolt volt-e a betegek magasabb szintre küldése - mondta Thurzó professzor.


A Szegedi Tudományegyetem onkológiai klinikájának vezetője azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Népszabadság csütörtöki számában azt írta: rákbetegek százait küldik el a fővárosi onkológiai intézetből, mert a vezetőség szerint nincs pénz az új páciensek ellátására. A betegek fogadásának korlátozása fokozatos volt. Az első igazgatói utasítás csak azt írta elő, hogy az előző év betegszámának harminc százalékát vehetik fel, majd területi korlátozás lépett életbe, végül pedig a területen kívüli teljes tiltás - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink