• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Startol a pályázat intézmények megújítására

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Több mint 35 milliárd forintból újulhatnak meg a pályázó egészségügyi intézmények.

Az Új Széchenyi Terv „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével" (TIOP-2.2.6/12/1/B) pályázat keretében 35, 46 milliárd forint áll rendelkezésre a konvergencia régiókban lévő járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények (kórházak, szakrendelők) fejlesztésére, támogatására - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Török Krisztina a GYEMSZI főigazgatója csütörtökön a kórházak képviselőit Információs Nap keretében tájékoztatta a pályázat lehetőségről és annak feltételeiről, pénteken pedig sajtótájékoztatón jelentették be az egészségügyi intézmények megújítását segítő projektet.

A tatai Szent Erzsébet Kórház és Rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a konstrukció keretében a járó- és fekvőbeteg ellátás, valamint sürgősségi ellátás fejlesztésére nyílik lehetőség. Támogatott intézményfejlesztési irányok: profiltisztítás, funkcióváltás, integráció, sürgősségi ellátás fejlesztése, fekvőbeteg ellátás struktúraváltása, eszközállomány-fejlesztés és korszerűsítés, kiemelt progresszivitású ellátások fejlesztése. A fejlesztések valamennyi, a működés hatékonyságát meghatározó szakmacsoportot és progresszivitási szintet érintenek. Informatikai fejlesztések: betegbiztonság, beteginformáció szolgálatában.

A program keretében várhatóan 35-40 pályázat kap támogatást, egy pályázat maximum 3 milliárd forinthoz juthat. A pályázatokat benyújtani 2013. február 15-től 2013. április 15-ig lehet. Minden intézmény a saját nevében pályázik, a fenntartó támogatási nyilatkozatot ad a pályázathoz. A támogatást elnyert beruházásokat legkésőbb 2015. június 30-ig kell befejezni.

A kiírás alapvető célja a magas színvonalú egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a fennálló társadalmi esélykülönbségek csökkentése, az igénybevevő lakosság számára egészségnyereség elérése.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet az onkológiai centrumok fejlesztését célzó pályázatra is, amelynek keretösszege 10 milliárd Ft. Célja a regionális onkológiai centrumok és térségi onkológiai és sugárterápiás centrumok fejlesztése, hozzáférés területi kiegyenlítése. A koordinált és világosan strukturált onkológiai ellátórendszer biztosítja a szűrés, a korai diagnózis és gyógykezelés hatékonyságának növelését is. Preferencia, hogy elsősorban az elmaradottabb régiók részesüljenek EU-s támogatásban, az uniós szabályoknak megfelelően, ezért a Közép-magyarországi régióban nem nyújtható be pályázat.

Országszerte összességében 439 egészségügyi beruházás megvalósítását tette lehetővé az Új Széchenyi Terv 223 milliárd forint értékben, mely az elmúlt 60 év legnagyobb egészségügyi infrastruktúra fejlesztését teszi lehetővé a kórházi szektorban - zárul a közlemény.

Videó a bejelentésről a kormány honlapján

Legolvasottabb cikkeink