• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyponti kórházban ne legyen korlát

Egészségpolitika Forrás: MTI

A kormánynak a súlyponti intézményekben el kell törölnie a finanszírozási korlátot.

A kormánynak azonnali beavatkozásra kell elszánnia magát az egészségügyben a szakellátás és a kórházak fenntartható, biztonságos működéséért - mondta Mikola István (Fidesz) országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten.


A Fidesz szakpolitikusa KDNP-s képviselőtársával, Nagy Kálmánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján megengedhetetlennek nevezte, hogy az egészségügyi ellátás csúcsintézményeiben, az egyetemi klinikákon és az országos intézményekben területi ellátási kötelezettségeket tartsanak fent. Megkérte a kormányt, hogy ezt szüntessék meg.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke emlékeztetett arra, hogy kiderült, az Országos Onkológiai Intézetben négy budapesti kerületből és néhány főváros környéki településről kell betegeket fogadnia. A kormánynak a súlyponti intézményekben el kell törölnie a finanszírozási korlátot - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy azt az országos intézményt vagy egyetemi klinikát, ahol a súlyos betegeket fogadják, nem lehet feladatai ellátásában korlátozni.


Kitért arra is, hogy a kormánynak ezekben a súlyponti intézményekben meg kell szüntetnie a várólistákat. Egy daganatos beteget nem lehet hónapokon keresztül vizsgálatra várakoztatni - mutatott rá.


Kiemelt szempontnak nevezte az ellátás biztonságát, amelyért szerinte a kormány és egy személyben a miniszter felelős. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szakminiszter vagy a szakmapolitikai vezetők a kórházakra hárítják az általa említett ügyekért a felelősséget.


Mikola István azt követelte a kormányzattól, hogy a költségvetés tervezésekor szüntesse meg a működtetési források reálértéken történő csökkenését és számoljon azzal, hogy az egészségügy fenntarthatóságáért legalább 20 százalék forrástöbbletet kell biztosítani az intézményeknek. Arra a kérdésre, hogy honnan lehetne előteremteni ezt a többletet, azt mondta, kormányzati szemléletváltásra van szükség, nem akadhat meg a rendszerváltás a bankok konszolidációjánál, végre a humán szektorokat is konszolidálni kell. Hozzátette, teljesen új szerkezetű költségvetést kell készíteni.

Mikola István kérdésre válaszolva elmondta, hogy beoltatja magát az Omninvest Kft. H1N1 influenzavírus elleni készítményével és mindenkinek ugyanezt tanácsolja. Közölte, kiváló vakcináról van szó és a gyártó cég évek óta biztosítja az influenza elleni oltóanyagot Magyarországon. Hozzátette, véleménye szerint elegendő a hatmillió vakcina.

Legolvasottabb cikkeink