• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Változásra van szükség az egészségügyben

Egészségpolitika Forrás: MTI

Támogatást kaphat minden olyan kezdeményezés, amely nem jár azzal, hogy a közfinanszírozott rendszer "szegény-gazdag ellátásra" szakad.

"Óriási várakozás és olyan életérzés van az egészségügyben, hogy valaminek változnia kell, hiszen eljutottunk egy bizonyos szintre, amiről mind a benne dolgozók, mind az igénybe vevők, mind a finanszírozók úgy látják, hogy változtatásra szorul" - fogalmazott Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Napi Gazdaság című lap által rendezett szakmai konferencián tartott előadásában. Zombor Gábor szerint konkrét célokat kell meghatározni, és ahhoz lehet feladatokat és eszközöket rendelni.

Az államtitkár úgy vélte, a pluszforrások bevonásához először azt kell megvizsgálni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzügyi keretet hatékonyan és optimálisan használja-e a rendszer. A legfontosabb feladat - emelte ki Zombor Gábor - hogy az államtitkárság hitelesen tudja bemutatni a felhasznált forrásokat, azokról valid adatokat tárni a döntéshozók, a kormányzat elé.

Zombor Gábor előadásában kiemelte az orvosok és szakápolók itthon tartásának fontosságát, és - mint mondta - általánosságban növelni kell az egészségben eltöltött életévek számát. Pozitívumként említette a népegészségügy területén egyebek mellett a dohányzás visszaszorítását célzó, illetve a közétkeztetés területén tett intézkedéseket, és folytatandónak nevezte a rezidensek számára kiírt ösztöndíjrendszert is.

Az államtitkár közlése szerint támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely nem sérti a társadalombiztosítási alapon ellátottak érdekeit, és nem eredményezi azt, hogy a közfinanszírozott rendszer "szegény-gazdag ellátásra" szakadjon.

A hálapénz kérdését említve annyit mondott, annak megszüntetéséhez az átláthatóság a legfontosabb kitétel. A paraszolvenciamentes egészségügy nem képzelhető el úgy, hogy egy szürke gazdaságra hasonlító rendszert korszerű eszközökkel irányítanak - tette hozzá.

Zombor Gábor úgy fogalmazott, az egészségügy nem lehet politikai kérdés, az inkább társadalompolitikai alapvetések kérdése, és olyan alapelvek meghatározása, amelyek után már hozzárendelhetők a különböző modellek és eszközök.

Legolvasottabb cikkeink