• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Évente 20 ezren vállalnak gyógyszervizsgálatot

Gyógyszerpiac 2018.05.19 Forrás: MTI Szerző:
Évente 20 ezren vállalnak gyógyszervizsgálatot

Évente 90 milliárd forint értékben végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a magyar gazdaságban.

A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a gazdaságnak, a teljes kutatás fejlesztési (k+f) tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja; a vizsgálatok 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a különböző adónemeken keresztül, az intézmények és a vizsgálók bevételei pedig 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek - közölte a klinikai gyógyszervizsgálatok május 20-i világnapja alkalmából a Synexus Magyarország Kft. az MTI-vel.

A közlemény szerint a klinikai gyógyszervizsgálatok során a páciensek részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott gyógyszerek a költségvetés kiadásait csökkentik, és ennek hatása ugyancsak milliárdokban mérhető.

A klinikai gyógyszervizsgálatok több ezer orvos és szakember foglalkoztatásához járulnak hozzá, így a munkahelymegtartó és a kivándorlást csökkentő szerepük is jelentős - összegezték.

Magyarországon évente 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet. A közlemény szerint a magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartoznak, a vizsgálatok száma alapján a 10., míg a lakosság arányait nézve a 4. helyen.

Az elemzés szerint azonban nemcsak a magyarok nyitottsága, a klinikai kutatásokban résztvevő szakemberek tudása is hozzájárul az eredményekhez. Sok jó szakember dolgozik Magyarországon, ahol sok kiváló vizsgálati centrum is van, egyrészt az állami-, másrészt a magánszférában működő egészségügyi intézményekben - mutatott rá Nagy Károly, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa, aki harminc éve foglalkozik klinikai kutatásokkal.

Közölte, a gyógyszerfejlesztés soklépcsős folyamat: nagyságrendileg 10 ezer molekulából nagyjából 250 tesztvegyület jut el a laboratóriumi és állatkísérletekig, kevesebb, mint 5 válik a humán klinikai vizsgálatok részévé és szerencsés esetben talán 1-ből lesz végül törzskönyvezett gyógyszer.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink