• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Félmilliárd szív- és rákgyógyszerek fejlesztésére

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Három termék legkésőbb a projektfenntartási időszak végére várhatóan piacra is kerül.

Csaknem 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Egis Gyógyszergyár Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázaton kardiovaszkuláris, onkológiai és központi idegrendszeri gyógyszerkészítmények fejlesztésére. A vállalat több tucat hatóanyagot és gyógyszerkészítményt fejleszt a pályázati forrás bevonásával megvalósuló, 2017-ben megkezdett projekt keretében - áll a cég szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a gyógyszerfejlesztések révén új, korszerű, ugyanakkor gazdaságosan előállítható, a betegek széles köre számára elérhető és könnyen alkalmazható termékek kerülnek hazai és nemzetközi forgalomba, amelyek hozzájárulnak a magyar lakosságot leginkább érintő megbetegedések megfelelő ellátásához, így hazánk kedvezőtlen halálozási mutatóinak javításához is.

A projekt újdonságtartalmát új generikus készítmények és az adott hatástani területen újdonságot jelentő gyógyszerek, például új fix dózisú kombinációs készítmények adják. A kétéves futamidő alatt egyes termékfejlesztések befejeződnek, mások a laboratóriumi szintű hatóanyag kutatástól kiindulva a készítményfejlesztésig bezárólag különböző fejlesztési fázisokat érnek el. Három termék legkésőbb a projektfenntartási időszak végére várhatóan piacra is kerül.

Az Egis kutatás-fejlesztési szakemberei a projekt keretében új gyógyszer-technológiai és analitikai eljárásokat dolgoznak ki. Az így megszerzett tudás alkalmazható lesz más, nem e projekt keretében végzett hatóanyag- és készítményfejlesztésekben, illetve továbbfejlesztésekben is. A fejlesztések szakmai és infrastrukturális hátterét az Egis jelentős részben a saját kutatóbázisára támaszkodva biztosítja. A belső erőforrások kiegészítésére és erősítésére a vállalat bevonja a kutatásokba a hazai és nemzetközi tudományos életben elismert eredményekkel és referenciákkal rendelkező MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportját, valamint a H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft-t is.

A fejlesztési ráfordítások gazdasági megtérülését a fennálló piaci igények biztosítják. A projekt eredményei a várakozások szerint tovább erősítik az Egis Gyógyszergyár Zrt. regionálisan meghatározó piaci pozícióját és nemzetgazdasági jelentőségét - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink