• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamisítás: a jövedelmező illegális iparág

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága közé sorolja a hamisítást nemrég megjelent, a témával foglalkozó cikkében a Forbes.

A becslések szerint a teljes nemzetközi kereskedelmi forgalom 5-7 százalékát kitevő hamisítványok között mindent megtalálni. Ruházati cikkek, gyógyszerek, elektronikai termékek, bármi lehet hamis.

Drogkereskedelem, rakománylopás, cigaretta- és olajcsempészés, emberkereskedelem, műkincslopás és hamisítás – a világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága a Forbes szerint, amelyek évente több száz milliárd dollárnyi profitot termelnek az érdekeltek számára - tartalmazza a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele.

Ez év májusában 125 millió dollár értékű Picasso és Matisse festményeket loptak el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából. Az összeg jelentős, de a teljes illegális kereskedelem összértékéhez viszonyítva elenyésző. A szakértők szerint évente közel 6 milliárd dollárnyi lopott műkincs cserél gazdát, miközben 300 milliárd dollárt mozgatnak meg a drogkereskedők, körülbelül ugyanennyit a cigarettacsempészek, az illegális bevándorlásból és embercsempészetből 28, a rakományok és raktárkészletek kifosztásából 30, az illegális olajértékesítésből 16 milliárd dollárnyi bevételhez jut az alvilág.

Mindeközben a világ piaca tele van hamis termékekkel: a könyvektől a videojátékokig egy termék sincs biztonságban. Hamisítják a ruházati, élelmiszeripari és szórakoztatóipari védjegyeket, illegálisan másolják a zenei CD-ket és filmeket, az eredeti minőségét meg sem közelítő gyógyszerhamisítványokat és elektronikai termékeket gyártanak. Mivel az értékesítés illegális formában zajlik, a valós piaci arány nem ismert, de a Vám Világszervezet (WCO) becslése szerint a nemzetközi szinten forgalomba kerülő áruk 5-7 százaléka lehet hamisítvány. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint 2009-ben a hamis és kalóz termékek nemzetközi kereskedelme meghaladta a 250 milliárd dollárt, amely az adott évben a világ teljes kereskedelmi forgalmának 2 százalékát tette ki.

Az összegek nagysága azonban csak egy részét képezi a problémának, legalább ilyen fontos az illegális üzletek lebonyolítása. A szakértők szerint a feketepiacra épülő „iparágak" a jogszabályok kikerülésével, a nemzetközi hálózatok és modern technológiák kihasználásával nőnek egyre nagyobbra és nagyobbra. A globalizációnak ezen nem kívánt következménye a jelentős anyagi haszon mellett politikai bizonytalanságot is eredményez. Valódi kiterjedtségük szinte pontosan megbecsülhetetlen, de hatásukat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Legolvasottabb cikkeink