• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Köszönet a múltért, adomány a jövőért

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

50 milliós eszközadományt adott át a Sanofi a BME 100 éves tanszékének.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 100 évvel ezelőtt kezdte meg működését hazánk első szerves kémia tanszéke, és ugyancsak a BME-n 75 évvel ezelőtt alapították az első szerves kémiai technológia tanszéket. A két szervezet összevonásával 2006-ban jött létre a ma is működő Szerves Kémia és Technológia Tanszék.

A kettős születésnap alkalmából ma ünnepi ülést tartottak az egyetem Dísztermében, amelyen Prof. Dr. Péceli Gábor a BME rektora, Dr. Faigl Ferenc, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának dékánja, és Dr. Keglevich György tanszékvezető köszöntői után felolvasták Dr. Oláh György Nobel-díjas kutató, a tanszék egykori munkatársának levelét is. A rendezvényen a gyógyszeripar képviseletében részt vettek a Richter Gedeon, az Egis és a Sanofi gyógyszergyár vezetői is.

Pierre Faury, a Sanofi magyarországi vezérigazgatója mintegy 50 millió forint értékben vegyipari technológiai és analitikai műszereket, a Sanofi Magyarország adományait nyújtotta át jelképesen Dr. Faigl Ferenc dékánnak az ünnepségen.

Az átadott eszközök jelentős részét laboratóriumi munkában tervezi a tanszék hasznosítani, hogy segítse a diákokat tanulmányaik során a naprakész technológiai tudás megszerezésében. Ezzel az adománnyal köszöni meg a gyógyszervállalat a 100 éves tanszéknek mindazt a szakmai hozzájárulást, amit a Sanofi elődje, a Chinoin világhírnévre szert tett hatóanyagainak és gyógyszereinek kifejlesztéséhez kapott az egyetemtől.

A gyógyszergyárak igazgatóinak üdvözlőbeszédeit megköszönve Dr. Faigl Ferenc kiemelte, hogy a Kar és a jubiláló tanszék ipari partnerekkel folytatott együttműködése nemcsak azért fontos, mert az egyetemi oktatók és kutatók jelentős mértékben hozzájárultak és hozzájárulnak a világhírű magyar gyógyszeripar kutatási-fejlesztési sikereihez, hanem azért is, mert a világ élvonalába tartozó ipari technológiákban, kutatásokban szerzett tapasztalatokat az oktatásban hasznosítva naprakész ismeretekkel rendelkező vegyészmérnököket, biomérnököket, környezetmérnököket képeznek a Karon. A Sanofi eszközadománya ehhez a munkához nyújt jelentős segítséget.

A dékán kiemelte: a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának valamennyi tanszéke a következő években, évtizedekben is arra törekszik, hogy az ipar támogatásával olyan mérnököket neveljen, akik szakmai tudásukkal tovább erősíthetik a világhírű magyar gyógyszeripari és hazánk többi vegyipari és biotechnológiai ipari cégének versenyképességét, hírnevét.

Legolvasottabb cikkeink